Call Centar 011 - 41 41 411

Bugarska skijanje

Zimovanje Bugarska 2017

Bugarska je istočnoevropska država, koja se graniči sa Rumunijom na severu, na istoku je Crno more, na jugu sa Turskom i Grčkom, na zapadu sa Srbijom i Makedonijom. Nalazi se na važnom prometnom pravcu, koji dolinom reke Marice povezuje srednju Evropu s malom Azijom i Bliskim istokom. Glavni grad je Sofija, većinsko stanovništvo je pravoslavne veroispovesti. Smeštena je u podnožju planine Vitoše. Bugarska je podeljena na 28 oblasti, a takođe se izdvajaju i tri velike planinske regije Rila, Pirin i Rodopi, smeštene na jugu i jugozapadu zemlje. Svaka od ove tri regije ima svoj veliki ski centar, a to su Borovec, Bansko i Pomporovo.

Planina Pirin je druga planina po visini u Bugarskoj. Najviši vrh je Vihren (2.914 m), srce masiva sadrži 45 vrhova koji su preko 2.590 m visine. Jedna je od najlepših planina sa velikim brojem jezera, dolina, grebena, veći deo planine predstavlja Nacionalni Park. Bansko je noviji zimski centar, nalazi se na 930 m nadmorske visine. Bansko je grad koj će zadovoljiti potrebe i skijaša i rekreativaca kao i putnike koji žele odmor u udobnim hotelima. Stari centar grada nudi veliki izbor Mehana (tradcionalni bugarski raestoran) sa muzikom uživo. Ono sto Bansko čini posebnim jesu 70km ski staza (plave, crevne, crne), najviša početna tačka staza je na 2600m nadmorske visine, snežni topovi koji pokrivaju snegom skoro sve staze, mogućnost noćnog skijanja, 1 gondola, 6 ski liftova. Prodavnice ski opreme i najma opreme, ski škole kao i otvoreno klizalište su sastavni deo ponude ovog skijališta gde sezona počinje sredinom decembra i traje do sredine aprila meseca.

Rila je najviša planina u Bugarskoj i na Balkanu. Centralni deo proglašen za Nacionalni Park, uključujući par prirodnih rezervata. Poznata je po zimskom ski centru – Borovec, prvi najpoznatiji planinski centar, na 1350 m nadmorske visine. Svi gosti se mogu smestiti u nekom od hotela i planinskih kuća. Na smeštaj se obraća velika pažnja pa je većina hotela renovirana. Centar mesta ima lepo uredjenu pešačku zonu sa kaficima restoranima, mestima gde se može iznajmiti komlpetna ski oprema. 58km ski staza (plave, crvene i crne ski staze), koje mogu zadovoljiti početnike, srednje i bolje skijaše. 1 gondola, 2 lifta, kao i par vučnica. Zimska sezona počinje u decembru i traje do sredine aprila. Najhladniji mesec je januar, sa prosečnom temperaturom od minus 4,4 C.

Bugarska svojim posetiocima svakako može ponuditi prelepu prirodu, dobro vino, ukusnu hranu i ljubazne domaćine.