Last minute Grčka I Letovanje 2019 I Putovanja

 GRČKA LAST MINUTE 

U geografskom smislu Grčka se smatra mediteranskom, odnosno sredozemnom državom. Njene obale zapljuskuje nekoliko mora: Jonsko, Egejsko, Karpatsko, Ikarijsko, Trakijsko, Mirtinsko, Kritsko, Libijsko... Ukupna dužina obalske linije Grčke je neverovatnih 15.000 kilometara.

Grčka se deli na nekoliko upravno administrativnih, ali i turističkih regiona. Na severu je plodna Makedonija. Njen centar je Solun, drugi po veličini grad Grčke. Kada se sa severa krene ka jugu stiže se do najplodnijeg dela ove zemlje, do Tesalije. Centar ove regije je grad Larisa. Epir je visokoplaninska regija, nešto južnije je centralna oblast sa poluostrvom Atika i glavni grad države – Atina. Na krajnjem jugu kopnene Grčke je Peloponez, sa centrom u Patrasu.

Grčka ima i nekoliko hiljada, većih ili manjih, ostrva podeljenih u tri grupacije. Jonskom arhipelagu pripadaju: Krf, Paksi, Antipaksi, Itaka, Lefkada, Kefalonija i Zakintos. U Egejskom moru ostrva se dele u manje grupacije: Severni Sporadi (Skijatos, Alonisos, Skopelos, Skiros), Kikladi (Naksos, Mikonos, Delos, Paros, Santorini...) i Južni Kikladi (Rodos, Kos, Karpatos...). Zasebna celina je veliko ostrvo Krit, koje se smatra izdvojenom regijom.

Klima u Grčkoj je tipično mediteranska, sa dugim i toplim letima i blagim i kratkim zimama, ponegde sa više padavina i sa jačim vetrovima. Postoje i letnji vetrovi, tzv. maltemi, koji donose osveženje sa mora.

Sve ovo i još puno, puno toga čini Grčku, decenijama unazad, jednom od najatrakitvniih turističkih destinacija planete. Njen kontinentalni deo, ali i sva ostrva omiljene su destinacije i srpskih ljubitelja dobrog odmora.

Svaka turistička regija Grčke ima svoju specifičnu lepotu, znamenitost ili neku drugu vrednost. Ukrasi ove zemlje, iz kategorije prirodnih, jesu rezervat na Halkidikiju, dolina Tembi, nacionalni parkovi Olimp i Parnasos, Meteori kao kompleks vizantijskih manastira, dolina i kanjon Vikos u Epiru, ambijentalni prostor ostrva Santorini, staro naselje Mikonos na istoimenom ostrvu, okamenjena šuma na Hiosu, dolina leptirova na Rodosu, najveći evropski kanjon Samarija...

Areheološki lokaliteti su neprocenjivo bogatstvo: svetilište boginje Atine na Akropoljskoj steni iz doba Periklove Atine, hram posvećen bogu mora Posejdonu na rtu Sunion, Stari Korint i Akrokorint, čuveno akustično pozorište u Epidaurusu, utvrđeni grad Mikena sa Lavljim vratima i Atrejevom riznicom, Apolonovo svetilište u Delfima,  antička Olimpija gde su 779. godine pre n. e. organizovane prvo Olimpijske igre, kraljevski grobovi u Vergini, ambijentalni prostor Svete Gore, čuvena palata u Knososu... Brojni muzeji širom Grčke čuvaju remek-dela antičkih majstora: „Hermes i mali Dionis (muzej Olimpija), Moshoforos (Akropoljski muzej), bronzana figura Zevs ili Posejdon (Nacionalni muzej u Atini), Iniohos (muzaj u Delfima), Šlimanovo blago iz Mikene (Nacionalni muzej Atina)....

Kao i svaka mediteranska zemlja, Grčka je raspevana i gostoprimljiva, ambijentalno prepoznatljiva. Agencija Big Blue je i ovog leta samo za Vas rezervisala najbolje aprtmane i hotele na pažljivo biranim lokacijama do kojih možete da stignete Big Bluovim direktnim čarter letovima, organizovanim bus prevozom ili sopstvenim automobilom.