Sicilija je najveće, najživopisnije i najintrigantnije ostrvo Mediterana zbog svoje istorije duge tri milenijuma, očaravajuće prirode, bogate kulturne baštine i živopisnih sela. Ostrvo pripada Italiji, ali je kao zemlja za sebe sa jedinstvenom tradicijom, drugačijim dijalektom, kuhinjom i neponovljivim ritmom života. Ona je je kao mediteranski svet u malom sa starogrčkim, starorimskim, vizantijskim, arapskim, španskim nasleđem. Od kopna je odvojeno Mesinskim moreuzom 3 km širokim na severu i 16 km širokim na jugu. Ostrvom dominira najveći i jedini živi vulkan u Evropi – Etna (3.340 m), sa oko 400 ugašenih i nekoliko aktivnih kratera.

Istorija je vrlo bogata, prvobitni stanovnici Sicilije činila su tri plemena: Sikanci koji su došli sa Pirinijeskog poluostvra, Elimi koji su došli sa Egejskog mora i najuticajniji Sikuli koji su došli sa kontinentalnog dela Italije oko 1200. godine pre nove ere. Nakon njih došli su Grci, Rimljani, Vizantinci, Arapi … A, za ovo ostrvo su sigurno i glavne asocijacije – italijanska mafija i remek-delo filmske umetnosti – film “Kum”. Savoca i Forca d’Agro su sela u kojima su snimane scene ovog filmskog klasika. U „predahu“ od odmora na nekoj od rajskih plaža i obilazaka mnogobrojnih atrakcija, oporavak se moze potražiti u nekom od autentičnih barova ili kafanica uz sicilijanska vina i čuvene kanole – najpoznatiju lokalnu poslasticu pravljenu od sira „rikota“.

Taormina
Romantični grad, sa jedne strane okrenut moru a sa druge planini Etna, predstavlja jedan od najživopisnijih gradova Italije. Taormina je mesto bogate istorije i kulture, predivnih spomenika, građevina i vrtova, što i čini ovaj grad posebnim. Zapadnim delom grada dominira grčki teatar iz III veka pre nove ere, koji su Rimljani potpuno preuredili samo vek kasnije. Tokom leta ovde se, i danas, održavaju predstave antičkog pozorišta i opere, kao i koncerti popularnih pevača. Pored toga, glavne turističke atrakcije su zamak (Castello), izgrađen na ostacima starog grčkog hrama, Korso Umberto - glavna ulica Taormine u kojoj se nalazi i katedrala u gotskom stilu, Trg 9. aprila, palata St.
Stefano. Nedaleko od Taormine nalaze se Kastelmola, selo okruženo zidovima zamka, i ostaci drevnog Naksosa. U podnožju Taormine, nadomak mora, smeštena je zona Taormina mare.

Đardini Naksos
Letovalište u podnožju Taormine, prve grčke kolonije osnovane u VIII veku pre nove ere, danas je sastajalište tu¬rista iz cele Evrope i sveta. Iako je odavno preraslo okvire tipičnog ribarskog sela, u Đardini Naksosu se još oseća duh tradicije i lokalni šarm. Glavna ulica ovog popularnog letovališta, koja se prostire uz dugački zaliv, ukrašena je radnjama, suvenirnicama, barovima i restoranima koji mame turiste da isprobaju neodoljive specijalitete sicilijanske kuhinje. Ovo letovalište je preporuka za sve koje žele mirniji odmor i uzivanje u prelepim večerima
uz more.

Letojani
Provincijski mir primorskog gradića smeštenog duž duge peščane plaže, ne može da naruši ni vreva veselih turista tokom letnjih meseci. Letojani se prostire u podnožju Taromine do čijih restorana, barova i bogatog kulturnog sadržaja se lako dolazi. Na obali se smenjuju lepo uređena privatna lida sa ležaljkama, suncobranima.