EXPLORE CUBA FEBRUAR

REGULARNA CENA: 1650 EUR

Cena aranžmana po osobi u evrima *


Jedinstvena cena putovanja obuhvata:
- Avio karta sa svim taksama na relaciji Beograd - Havana - Beograd (takse u ovom trenutku iznose TOT 430 eur)
- Svi transferi prema programu putovanja (kombi ili mini bus)
- Smeštaj na bazi 4 noćenja sa doručkom u privatnom smeštaju (casa particular) u Havani (  1/2 )
- Smeštaj na bazi 4 noćenja sa doručkom u privatnom smeštaju (casa paticular)u Trinidadu ( 1/2 )
- Smeštaj na bazi 2 noćenja sa doručkom u privatnom smeštaju (casa paticular)u Varaderu ( 1/2 )
- Organizovanje putovanja
- Razgledanje Santa Calare i ulaznica za blindirani voz
- Licenciranog vodiča sve vreme putovanja i lokalnog vodiča na izletima prema planu i programu

(*Usled najnovijih dešavanja i promena cena goriva na svetskom tržištu konačan iznos avionskih taksi podložan je promeni.)

U cenu putovanja nije uračunato:
•Viza ( za državljane Srbije nije potrebna viza )
• Međunarodno zdravstveno osiguranje
• Doplata za jednokrevetnu sobu ( na upit )
•Doplata za hotelski smeštaj sve vreme ture (na upit)
• Fakultativni izleti i sve ulaznice u kulturno-istorijske spomenike
• Individualni troškovi

USLOVI PLAĆANJA:
Cene aranžmana kao i svih drugih doplata su izražene u evrima (osim ako drugačije nije definisano). Plaćanje se vrši isključivo u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate. Cena je garantovana samo za uplatu kompletnog iznosa. U suprotnom, garantovan je samo iznos akontacije, a ostatak je podložan promeni.

NAČINI PLAĆANJA:

Uplata akontacije od najmanje 15%  (oko 200 eura )od ukupne cene aranžmana prilikom prijave, 60 dana pred put uplata još 25% ( 400 eur ), 45 dana pred put još 30% ( 490 eura), a ostatak najkasnije 30 dana pre polaska na put:
• gotovinski
• čekovima građana do 6 mesečnih rata.
• platnim karticama (Master, Visa, American Express, Maestro i Dina).
• kreditnim karticama Intesa banke moguće je plaćati do 6 jednakih mesečnih rata.
• kreditnim karticama Komercijalne banke moguće je plaćati do 12 mesečnih rata.
• kreditnim karticama mastercard OTP banke Srbije moguće je plaćati do 12 jednakih mesečnih rata.
• preko računa.
•kreditima poslovnih banaka (koje kupac aranžmana na osnovu ugovora o putovanju/predračuna ugovara direktno sa bankom).
• - administrativna zabrana (ako poslodavac/ firma kupca aranžmana ima potpisan ugovor o poslovnoj saradnji sa BIG BLUE GROUP).

Ukoliko Putnik u roku ne izvrši uplatu u celosti, smatra se da je putovanje otkazao u skladu sa tačkom 12. Opštih uslova. Svaka uplata akontacije vodi se kao uplata za sve putnike, a ne samo za jednog određenog putnika iz Ugovora.


SMEŠTAJ:     

Casa Particular  je tradicionalni privatan smeštaj  u kubanskim kućama/ stanovima. Smeštaj je jednostavan i čist , a prednost ovakvog smeštaja je činjenica da iz bliza upoznajete svakodnavni život kubanskog naroda. Case paricular ne podležu kategorizaciji.  Sobe su dvokrevetne i trokrevetne, sa sopstvenim kupatilom i klimom. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom. Doručak u kućama je skroman i tipično kubanski (kafa , sok, jaja, sveže voće). Doručak za goste pripremaju vlasnici smeštaja. Smeštaj

Casa Paricular u Havani se nalazi u Staroj Havani na samo 10 minuta šetnje od glavnih znamenitosti Havane. U okviru kuće se nalazi kuhinja koja je na raspolaganju svim gostima.


Casa Paricular u Trinidadu se nalazi u centru Trinidada na 5 minuta hoda od Case de la Musica. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo i klima-uređaj i frižider. U okviru sobe se nalazi terasa ili se u dvorištu kuće nalazi uređen vrt sa terasom dostupan gostima.


Casa Paricular u Varaderu se nalazi na 10 minuta hoda od plaže . Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo i klima-uređaj i frižider. U okviru sobe se nalazi terasa ili se u dvorištu kuće nalazi uređen vrt sa terasom dostupan gostima.


FAKULTATIVNI IZLETI:
Razgledanje Havane kabrioletima                                           CENA:50EUR
Fakultativni izlet razgledanje Havane Old Timer automobilima, obilazeći ostale gradske celine. Obilazimo glavne znamenitosti grada : Vedado, urbana ali autentična četvrt grada u čijem srcu se nalazi tropska šuma Almendares- oaza mira i zelenila, Malekon najromantičnije šetalište uz more gde se uveče okupljaju lokalci i sviraju, Plaza dela Revolucion mesto odakle su se slušali žustri govori Fildela Castra koji se obraćao sa zgrade ministrastva odbrane  i spomenik pesniku i revolucionaru Hose Martiju. Videćemo dalje  Cementario Colon – groblja velikana i kompleks Havanskog Univerziteta koji je jedan od najjačih na svetu, a na kraju obilazimo i četvrt Mira Mar do Delfinarijuma gde se razgledanje završava. Povratak u Staru Havanu .
Uračunato: prevoz kabrioletima, pratnju vodiča

Vinjales i Fusterlandia                                                             CENA: 85 EUR

Polazak na celodnevni izlet u Vinjales u ranim jutarnjim časovima. Prvo poseta Fusterlandiji u trajanju od 30 min zatim sledi nastavak putovanja. Dolina Vinjalesa se nalazi na zapadu Kube i proglašena je UNESCO-vom svetskom baštinom 1999. Usput se pruža uvid u svakodnevni život ruralne kube , predeli pod plantažama kao i tipične seoske kuće ovog područja. Dok putujemo između plantaža duvana uvidećemo zašto ovu iblast još zovu „ Duvansko srce zemlje“. Po dolasku u Vinjales , u pratnji lokalnog vodiča odlazak do seoskog domaćinstva koje gaji duvan na tradicionalan način. Objašnjenje celokupnog procesa od gajenja duvana do motanja listova da bi se formirale čuvene kubanske cigare. Ovde je moguća degustacija tompusa uz jaku tradicionalnu kafu. Zatim odlazak u srce doline Vinjales do Praistorijskog murala, nacrtanim na stenama iz perioda jure. Sledi odlazak na vidikovac Jasmines, „balkon Vinjalesa” gde uživate u panoramskom pogledu na mogote, planine sa zaobljenim vrhovima i šarenu vegetaciju. Nakon vidikovca odlazak na tradicionalni ručak kreolske kuhinje. Poslednja stanica izleta je pećina- Cueva del Indio, drevna pećina koju krase stotine mineralnih struktura. Plovidba čamacem po podzemnoj reci koja protiče kroz pećinu. Struja nosi čamac kroz pećinu dok ne izronimo usred karipske džungle. Nakon obilaska kolonijalnog grada Vinjalesa, krećemo nazad u Havanu. Obilazak će se završiti u vašem hotelu.
Uračunato: prevoz kombijem, vožnju brodom, ručak, lokalnog vodiča

Cayo Iguanas                                                                               CENA: 85 EUR

Celodnevni izlet počinje jutarnjim transferom do luke odakle isplovljava katamaran za Cayo Iguanas. Ostrvo Iguana je malo ostrvo koje se nalazi na otprilike 2 sata vožnje brodom od Trinidada. Tirkizne vode koje okružuju ovo nenaseljeno ostrvo belog peska mirne su i plitke. Egzotična flora i fauna koji ga karakterišu predstavljaju sjajno okruženje za avanturu na Karibima. Posebno se ističu pitome iguane, navikle na prisustvo turista, i hutias, glodar poreklom sa Kube. Isto tako je moguće videti i  morske životinje kao što su morske zvezde, male ribe ili šareni rakovi. Po pravilu, stotinak metara pre sidrenja, nalazi se koralna barijera, gde se katamaran nakratko zaustavlja da bi putnici mogli da plivaju među šarenim ribama i dive se lepoti korala. Cayo Iguana je idealno mesto za ljubitelje ronjenja, ali  takođe je savršeno osobe koje vole da se  opuste na finom pesku dok uživaju na suncu.  Ručak se služi na drvenim stolovima a na meniju je uvek neki specijalitet kreolske kuhinje.
Uračunato: transfer do luke, vožnja katamaronom i ručak

ULAZAK NA KUBU:

Državljani R. Srbije mogu da uđu u Republiku Kubu, bez dodatnih potvrda o vakcinaciji i bez PCR testa. Na međunarodim aerodromima vršiće se nasumični antigenski test.
(Od 6. aprila ulazak na Kubu, u vezi sa Kovid -19, je slobodan. Nije potreban PCR niti potvrda o vakcinaciji).
Za ulazak u R. Kubu potrebno je posedovati važeći pasoš čiji rok ne ističe za manje od 6 meseci od datuma ulaska u ovu zemlju i povratnu avio kartu. Na osnovu Sporazuma o ukidanju viza iz 1966. godine, državljani R. Srbije mogu ući u R. Kubu bez viza i boraviti na njenoj teritoriji do 90 dana. Izuzetak su boravak na osnovu lečenja, školovanja, radi posla i slično.

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU I UPLATU JE 7. JANUAR 2023. ILI DO POPUNE MESTA.
Molimo putnike da poštuju datum za prijavljivanje i uplatu, zbog striktnih rokova plaćanja prema avio kompanijama i stranim partnerima. U protivnom, ne garantuju se ni mesta ni cena.
Mole se putnici da provere tačno vreme leta dva dana pre polaska, na telefon 011/2098-000.

OSTALE NAPOMENE:


•  Organizator putovanja je turistička agencija BIG BLUE GROUP DOO licenca OTP 121/2021 od 13.10.2021
• Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza promeni i cenu putovanja, kao i da u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika otkaže putovanje ili ponudi putnicima mogućnost organizovanja individualnog putovanja za navedenu destinaciju, uz promenu cene putovanja. Minimalan broj prijavljenih putnika za realizaciju ovog aranžmana je 15. Krajnji rok za otkazivanje putovanja od strane organizatora putovanja je 20 dana pre puta, po ovom osnovu. Ukoliko je organizator sprečen da izvrši ugovor usled neizbežnih i vanrednih okolnosti, dužan je da bez nepotrebnog odlaganja odmah po saznanju obavesti putnika o raskidu ugovora, a pre otpočinjanja putovanja.
•Organizator putovanja preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja.
• Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi nikakvu odgovornost.
• Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cene pre početka putovanja usled promene u kursu razmene valute ili promene u tarifama prevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima.
• Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
• Prilikom prijavljivanja putnici dostavljaju kopiju prve strane pasoša sa fotografijom. U suprotnom agencija ne snosi odgovornost za štampanje avio karata sa pogrešnim imenom. Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlašćena da utvrđuje validnost dokumenata. 
• Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje. Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju.
• Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju. U slučaju da putnik ne dobije vizu, agencija ne snosi odgovornost i postupa se u skladu sa OUP.
• Pojedine ambasade zahtevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
• Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
• Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
• U prevoznim sredstvima, kao i u smeštajnim objektima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
• Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
• Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija. Putnici će biti pismeno obavešteni (mailom) par dana pred kupovinu avio karte.
• Za ovo putovanje postoji poseban uslov putovanja,gde svi putnici svojom uplatom aranzmana potvrđuju da su saglasni sa istim. Avio karte se obično kupuju nekoliko meseci unapred i ukoliko putnik nakon prijave i uplate otkaže putovanje, dužan je da plati troškove avio karte u skladu sa uslovima avio kompanije. Gorepomenuta obaveza je istaknuta u člana 71. Zakona - ako lice kome je poverena usluga prevoza zahteva naknadu za promenu imena putnika ili poništavanje karte i izdavanje nove, organizator putovanja ima pravo i na naknadu tih troškova (ova napomena važi samo za avio-aranžmane).
• Agencija ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija i satnica od strane avio kompanije.
• Organizator putovanja nije odgovoran u slučaju oštećenja, kašnjenja ili gubitka prtljaga. U tom slučaju odmah se obratiti predstavniku avio kompanije ili osoblju na aerodromu (Lost&Found) kako biste zatražili odgovarajuću potvrdu (Property Irregularity Report), nakon toga obavestiti i predstavnika na destinaciji.
• Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere na destinaciji i vrši ih do smeštaja ukoliko je to fizički moguće.
• Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
• Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
• Oko odlaska na fakultativne izlete putnici su u obavezi da se izjasne pre polaska na putovanje . Minimalan broj prijavljenih za organizovanje fakultativnih izleta je 10 osoba.
• Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja. Organizator putovanja nije odgovoran za kašnjenja, kvalitet organizacije i cenu fakultativnih izleta i poseta čiji je organizator lokalna agencija na destinaciji. Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora, obzirom da su u organizaciji lokalnih partnera. U slučaju primedbi i žalbi odmah se obratiti predstavniku Organizatora putovanja
• U okviru razgledanja gradova navedenih u programu putovanja, nisu predviđeni ulasci u javne institucije, sakralne objekte i spomenike kulture, osim kada je to predviđeno i istaknuto programom putovanja.
• Obilazak gradova u okviru programa putovanja je moguće realizovati peške, privatnim prevozom, gradskim prevozom ili bilo kojim drugim sredstvom.
• Putnicima kojima imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučuje se da unapred provere radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom
• Putnici su dužni da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Organizator putovanja ne može odgovarati u slučaju nestanka ličnih stvari , krađe i nepredviđenih okolnosti.
• Kategorizacija smeštaja je određena prema lokalnoj kategorizaciii zemlje u kojoj se smeštaj nalazi, a koja se obično dosta razlikuje od kategorizacije smeštaja na koju su putnici navikli u Evropi.
• U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smeštajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim časovima (14h ili 15h), a check-out je poslednjeg dana boravka, najčešće do 9-10h. Datum početka i završetka putovanja utvrđen Programom ne podrazumeva celodnevni boravak putnika u smeštajnom objektu, odnosno destinaciji. Vreme polaska ili dolaska putnika i ulaska ili izlaska putnika iz smeštajnog objekta uslovljen je procedurama na graničnim prelazima, stanju na putevima, dozvolama nadležnih vlasti, tehničkim i vremenskim uslovima ili višom silom koje mogu da utiču na vreme polaska aviona i drugog prevoznog sredstva na koje organizator ne može da utiče, te zbog toga za takve slučajeve Organizator ne snosi odgovornost. Prvi i poslednji dan iz Programa su predviđeni za putovanje i ne podrazumevaju boravak u hotelu ili mestu opredeljenja - već samo označavaju kalendarski dan početka i završetka putovanja, tako da Organizator ne snosi odgovornost zbog večernjeg, noćnog ili ranog jutarnjeg leta, ulaska u sobu u kasnim večernjim časovima, napuštanje hotela u ranim jutarnjim časovima i slično.
• Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...). Svi objekti zadržavaju pravo izmene načina pružanja usluga ili ukidanje pojedinih usluga koje pružaju, u cilju sprovođenja mera bezbednosti preporučenih od strane Svetske zdravstvene organizacije.
• Putnik je dužan da poštuje pravila smeštajnog objekta i sam snosi odgovornost usled sankcionisanja od strane osoblja smeštajnog objekta.
 Smeštajni kapaciteti vrše smeštaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smeštaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smeštaja bez prava na žalbu.
• Putnici koji putuju sami imaju mogućnost da uz doplatu budu u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.
• Krajnji rok za otkazivanje putovanja od strane agencije je 10 dana pre puta.
• Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza promeni i cenu putovanja, kao i da u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih učesnika otkaže putovanje ili ponudi putnicima mogućnost organizovanja individualnog putovanja za navedenu destinaciju uz promenu cene putovanja
• Vreme leta navedeno u detaljima leta je planirano lokalno vreme. O tačnom vremenu leta putnik će biti obavešten po dobijanju informacije od avio prevoznika, a ne ranije od 48 sati u odnosu na vreme poletanja.

Molimo sve putnike da prilikom polaska na putovanje provere informacije o uslovima putovanja na portalima Ministarstva zdravlja i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Organizator putovanja BIG BLUE GROUP zadržava pravo da usled promene epidemioloških mera koje donose nadležni organi države Srbije, kao i država tranzita ili krajnje destinacije izvrši promenu programa putovanja. Državljanima Republike Srbije koji putuju u inostranstvo preporučujemo da se prethodno detaljno informišu da li je i pod kojim uslovima nameravano putovanje moguće realizovati. Od momenta objavljivanja programa putovanja do momenta realizacije putovanja, moguće su izmene uslova za realizaciju putovanja, ukidanja pojedinih mera ili uvođenja novih. S obzirom da se uslovi putovanja mogu menjati na dnevnoj bazi za realizaciju putovanja, merodavni su uslovi putovanja vazeći na dan početka putovanja. Uvođenje eventualnih novih epidemioloških mera koje ne utiču na realizaciju ugovorenog putovanja ne može biti osnov za otkaz putovanja od strane putnika.
- Uz ovaj program i cenovnik važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Big Blue Group doo.

OTKAZ PUTOVANJA :

Ukoliko putnik blagovremeno otkaže putovanje do 60 dana pre početka putovanja, Organizator ima pravo da zadrži učinjene administrativne troškove,
• 15% ako se putovanje otkaže od 59 do 45 dana pre početka putovanja,
• 40% ako se putovanje otkaže od 45 do 35 dana pre početka putovanja,
• 60% ako se putovanje otkaže od 34 do 30 dana pre početka putovanja,
• 70% ako se putovanje otkaže od 29 do 20 dana pre početka putovanja,
• 90% ako se putovanje otkaže od 19 do 15 dana pre početka putovanja,
• 100% ako se putovanje otkaže od 14 do 0 dana pre početka putovanja

U skladu sa odredbama Zakona o turizmu Organizator ima garancije putovanja za kategoriju licence A, po polisi br. IM-0012287, počev od 01.10.2022. godine, kod osiguravajuće kuće GLOBOS OSIGURANJE a.d.o. Beograd. Garancija putovanja se aktivira kod GLOBOS OSIGURANJA, pozivom na telefon +381 11 20 20 444, prijavom pisanim putem ili telegramom na adresu GLOBOS OSIGURANJE, Beograd/Novi Beograd, Bulevar Mihajla Pupina br. 165d ili na e-mail: office@globos.rs

BIG BLUE GROUP DOO
Kolarčeva 3, 11000 Beograd ;  Tel. 011 / 41 41 411; Tel/fax: 41 444 12
Matični broj: 20179961 ; http: www.bigblue.rs ;  e-mail: info@bigblue.rs
Licenca OTP 121/2021 od 13.10.2021
Katerorija licence A

Program putovanja broj 4 od  02.decembra 2022. godine
Cenovnik broj 2 od 02. decembra 2022. godine
 

EXPLORE KUBA FEBRUAR Kuba/Havana
EXPLORE KUBA FEBRUAR-
 
 

SMEŠTAJ:

Casa Particular
je tradicionalni privatan smeštaj u kubanskim kućama/ stanovima. Smeštaj je jednostavan i čist , a prednost ovakvog smeštaja je činjenica da iz bliza upoznajete svakodnavni život kubanskog naroda. Case paricular ne podležu kategorizaciji. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne, sa sopstvenim kupatilom i klimom. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom. Doručak u kućama je skroman i tipično kubanski (kafa , sok, jaja, sveže voće). Doručak za goste pripremaju vlasnici smeštaja. Smeštaj


Casa Paricular u Havani se nalazi u Staroj Havani na samo 10 minuta šetnje od glavnih znamenitosti Havane. U okviru kuće se nalazi kuhinja koja je na raspolaganju svim gostima.


Casa Paricular u Trinidadu se nalazi u centru Trinidada na 5 minuta hoda od Case de la Musica. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo i klima-uređaj i frižider. U okviru sobe se nalazi terasa ili se u dvorištu kuće nalazi uređen vrt sa terasom dostupan gostima.


Casa Paricular u Varaderu se nalazi na 10 minuta hoda od plaže . Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo i klima-uređaj i frižider. U okviru sobe se nalazi terasa ili se u dvorištu kuće nalazi uređen vrt sa terasom dostupan gostima. 


 
 
 

SMEŠTAJ:

Casa Particular
je tradicionalni privatan smeštaj u kubanskim kućama/ stanovima. Smeštaj je jednostavan i čist , a prednost ovakvog smeštaja je činjenica da iz bliza upoznajete svakodnavni život kubanskog naroda. Case paricular ne podležu kategorizaciji. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne, sa sopstvenim kupatilom i klimom. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom. Doručak u kućama je skroman i tipično kubanski (kafa , sok, jaja, sveže voće). Doručak za goste pripremaju vlasnici smeštaja. Smeštaj


Casa Paricular u Havani se nalazi u Staroj Havani na samo 10 minuta šetnje od glavnih znamenitosti Havane. U okviru kuće se nalazi kuhinja koja je na raspolaganju svim gostima.


Casa Paricular u Trinidadu se nalazi u centru Trinidada na 5 minuta hoda od Case de la Musica. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo i klima-uređaj i frižider. U okviru sobe se nalazi terasa ili se u dvorištu kuće nalazi uređen vrt sa terasom dostupan gostima.


Casa Paricular u Varaderu se nalazi na 10 minuta hoda od plaže . Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo i klima-uređaj i frižider. U okviru sobe se nalazi terasa ili se u dvorištu kuće nalazi uređen vrt sa terasom dostupan gostima. 


 

Kuba februar
Havana ,Santa Clara ,Trinidad I Varadero
03.02.-14.02.2023
12 dana /9 noći

VERZIJA PROGRAMA PUTOVANJA U PDF-u


Kuba, najveće ostrvo na Karibima, prožeta je istorijom, kulturom i ritmovima živahne muzike. Ovo prekrasno ostrvo ima više od 5.000 kilometara obale, od kojih je veći deo pod blistavim plažama. Koralni grebeni koji svetlucaju u tirkiznim vodama, autentična sela i jedinstveni oblici reljefa koji privlače turiste iz celog sveta, sve je to skupa inspirisalo mnoge umetnike i pisce među kojim je i Hemingvej.  Slušajući muziku uživo koja se širi kaldrmisanim ulicama Stare Havane, posmatrajući živopisne fasade, starinske automobile, decu u uniformama koja trče u školu, shvatićete zašto za ovu zemlju kažu da  je zamrznuta u vremenu. Na ovom putovanju videćete : Havanu koja pleni svojom autentičnošću i miksom kolonijalne arhitekture; prekrasni i egzotični Vinjales, duvansko srce zemlje i Trinidad, karipski biser u kom možete spoznati svu lepotu i raskoš kubanske umetnosti zbog brojnih galerija i muzeja. 

Dan 1
BEOGRAD
(03.02.2022): BEOGRAD – HAVANA Sastanak na aerodromu “Nikola Tesla“ . Let do Havane u večernjim satima sa presedanjem u Istanbulu.
Dan 2
HAVANA
(04.02.2022.): HAVANA Dolazak u Havanu u ranim jutarnjim časovima. Smeštaj u centru Havane. Energija Havane je neverovatna, tu su zvuci Guantanamere koji se, dok šetate ulicom, mešaju sa dimom aromatičnih kubanskih cigareta, zgodne kubanke koje se vraćaju sa pijace, smeh dečice koja se igraju na ulici. Život se odvija lagano. Havana danas broji preko 2 miliona stanovnika, a još je u 16. veku bila najveća luka na Karibima i od tada kreće njena ekspanzija. U Staroj Havani se prepliću barokna i neo-gotička arhitektura, mnoštvo interesantnih muzeja, fasade su živih boja, a poseban šarm imaju spletovi malih trgova na kojima se život peva i pleše. Transfer do Stare Havane i smeštaj u case particulares. Nakon kraćeg odmora polazak u pešačku turu u pratnji vodiča. Dobar deo Stare Havane je pešačka zona i u šetnji se obilaze glavni trgovi kao što su : Plaza Dela Catedrala, Plaza Vieja, Plaza del Colon, Plaza del Armas.. Nakon obilaska slobodno vreme. Noćenje.
Dan 3
HAVANA
(05.02.2022.): HAVANA Doručak. Slobodno prepodne u Havani. U popodnevnim satima vam možemo ponuditi fakultativni izlet „Obilazak Havane Old-Timer vozilima“. Old Timer vozila su zaštitni znak Kube. U pitanju su američka vozila iz 60-ih i 70-ih godina, uglancana i dobro održavana tako da predstavljaju atrakciju sama po sebi. Pošto se smestite u ove muzejske primerke vozila, sledi obilazak glavnih znamenitosti i četvrti Havane: vožnja Malekonom do Vedada, prašumom Almendares do Plaza dela Revolucion, ovde se pravi pauza za slikanje pored glavnih znamenitosti trga zatim sledi prolazak kraj „Cementario Colon“ (Groblje velikana) kao i kraj kompleksa Havanskog Univerziteta. Vožnja se završava razgledanjem četvrti Mira Mar gde se nalazi i čuveni delfinarijum. Povratak u smeštaj. Noćenje.
Dan 4
HAVANA
(06.02.2022.): HAVANA Doručak. Fakultativni izlet u Vinjales, grad najkvalitetnijeg duvana koji se nalazi u vrlo egzotičnoj oblasti zapadne Kube. Jutarnji polazak iz Havane i vožnja prema oblasti Pinar del Rio sa usputnim svraćanjem u Fusterlandiju, kvart Havane koji je uredio umetnik Hose Fuster, poznatiji kao „Havanski Gaudi“. Ovaj umetnički poduhvat dao je pečat čitavom kvartu koji obučen šarenim mozaicima sa simbolima Kube privlači sve veću pažnju turista. Nakon Fusterlanije nastavak putovanja kroz ruralne predele Kube do Vinjalesa. Po dolasku, u pratnji lokalnog vodiča, obilazak plantaža duvana oko Vinjalesa, gde će vodič objasniti sve o gajenja duvana i mnoge interesantne stvari o biljkama koje rastu na ovom podneblju. Poseta lokalnom domaćinstvu gde možetepronaći predah u šoljici domaće, tek ispečene, kafe i svežem tompusu. Na putu do Indijanskih pećina obilazak vidikovca odakle se najbolje vide neobični oblici reljefa koji se stručno nazivaju morgote, a izgledaju kao ogromne kupe obrasle zelenilom. Posle ručka povratak u Havanu. U Havanu stižemo u večernjim satima. Noćenje.
Dan 5
TRINIDAD
(07.02.2022.): HAVANA- SANTA CLARA - TRINIDAD Doručak. Jutarnji polazak za Trinidad i obilazak Santa Clare. Vožnja privatnim prevozom u trajanju od 3 h do Santa Clare. Grad Santa Clara je prvobitno bio prosperitetna poljoprivredna oblast, dobro pozicionirana na trgovačkom putu kroz centralni deo ostrva. Sada je najpoznatiji kao mesto poslednje bitke Revolucije u kojoj su Če Gevarine trupe zauzele grad, zbog čega je kubanski diktator Batista pobegao u izgnanstvo. Zbog toga je grad izabran za poslednje počivalište nacionalnog heroja. Poseta centru Santa Clare i muzeju na otvorenom gde se nalazi Tren Blindado (blindirani voz ). Nakon toga odlazak do Mauzoleja Če Gevare. Gevara je ovde sahranjen uz pune vojne počasti 1997. godine nakon što su njegovi ekshumirani ostaci otkriveni u Boliviji i vraćeni na Kubu. Nastavak putovanja do Trinidada. Po dolasku smeštaj u case particular. Noćenje.
Dan 6
TRINIDAD
(08.02.2022.): TRINIDAD Doručak. Trinidad je gradić na na jugu Kube i zbog odlično očuvane kolonijalne arhitekture važi za grad – muzej pod zaštitom UNESCO-a. Centar grada je popločan kaldrmom, u gradu postoji stotine galerija sa predivnim umetničkim slikama kubanskih slikara, a na glavnom trgu se nalazi „Casa del La Musica“ gde svake noći gostuju kulturno -umetnički bendovi koji sviraju tradicionalnu kubansku muziku i gde se pleše do dugo posle ponoći. Obilazak Trinidada , a u popodnevnim satima predlažemo odlazak na jednu od najatraktivnijih plaža Kube - Ancon koja se nalazi na 15min vožnje od Trinidada. Vožnja kroz nezaboravne predele mangrove šume nadomak mora do Ancona koji je duga peščana plaža sa kristalno čistim morem. Slobodno vreme. Noćenje.
Dan 7
TRINIDAD
(09.02.2022.): TRINIDAD Doručak. Slobodan dan u Trinidadu ili odlazak na fakultativni izlet Cayo Iguanas. Fakultativni izlet Cayo Iguanas predstavlja vožnja katamaronom po nepreglednoj plavoj pučini do ostrva Cayo Iguanas. Na divljem ostrvcetu koje izgleda živopisno i autentično, služi se ručak tipične kreolske kuhinje dok oko vas bezbrižno šetaju iguane. Katamaran pravi stop kraj jednog koralnog grebena gde ljubitelji snorkelinga mogu uživati u prekrasnom podvodnom svetu. Povratak sa izleta u popodnevnim časovima. Noćenje.
Dan 8
TRINIDAD
(10.02.2022.): TRINIDAD Doručak. Slobodan dan za istraživanje Trinidada ili odlazak na plažu.
Dan 9
VARADERO
(11.02.2022.): VARADERO Doručak. Jutranji polazak privatnim prevozom do poluostrva Hikakos, poznatijiem kao Varadero, koje je najveće i jedno od najpopularnijih letovališta na Kubi. Varadero poseduje , 21 km dugu plažu, sa blještavo belim peskom. Hiljade posetilaca svake godine dolaze u Varadero da se opusti i uživa u mirnoj tirkiznoj vodi i toplom suncu ovog karipskog raja, ali Varadero ima mnogo više da ponudi od same veličanstvene plaže. Po dolasku smeštaj u case particular i slobodan dan u Varaderu. Noćenje.
Dan 10
VARADERO
(12.02.2022.): VARADERO Doručak. Slobodan dan u Varaderu. Noćenje.
Dan 11
HAVANA
(13.02.2022.): VARADERO - HAVANA- BEOGRAD U jutanjim časovima polazak na aerodrom. Jutarnji let iz Havane za Beograd sa presedanjem u Istanbulu.
Dan 12
BEOGRAD
(14.02.2022.): BEOGRAD Dolazak u Beograd u večernjim časovima . Istražite svet sa Big Blue Explore! Čekamo vas na sledećem putovanju.