BISERI MEDITERANA ● DIREKTNI LETOVI

MAJORKA

POLASCI OD 17.06. DO 19.09. NA 8/11 DANA

KOSTA BRAVA

POLASCI OD 29.06.-07.09.2023. NA 11 DANA, AVIONOM

KOSTA DEL SOL

POLASCI OD 29.06. DO 17.08. NA 8/11 DANA

TENERIFE

POLASCI OD 13.06.-10.09.2023. 8/9 DANA, AVIONOM

Letovanje u Španiji, zemlji osmeha i sunca

Turistička agencija Big Blue tokom cele godine organizuje putovanja do španskih gradova, a u letnjim mesecima podiže i čartere do najprestižnijih letovališta ove mediteranske zemlje. Poštujući želje putnika, najviše pažnje posvećuje se Palma de Majorki, odnosno obali Kosta Brava. Last minute ponude kao i druge akcije nude mogućnost brojnim klijentima da uz ponudu koja nadmašuje cenu provedu leto u ovom evropskom turističkom raju.

Španija je sunčana zemlja na jugozapadu Evrope. Obuhvata oko 85% Iberijskog ili Pirinejskog poluostrva i dva arhipelaga: Baleare u Sredozemnom moru i Kanarska ostrva u Atlantiku. Bogatstvo turističke ponude su i mnogi španski gradovi sa savršenim arhitektonskim oblicima čija istorija traje više od jednog milenijuma. Uz netaknute plaže koje privlače lepotom, tu su i vrhovi Pirineja, Sijera Morene i Andaluzijskih planina. Ovo i još puno toga je razlog zašto zemlju flamenka i koride u proseku godišnje poseti oko 75 miliona turista. Zato i konstatacija: Španija je pravi izbor za sve koji žele da upoznavanje ove prelepe zemlje kombinuju sa opuštanjem na plažama, posetom koridi ili učestvovanjem u svetkovinama.

Španija se sastoji od 17 autonomnih regiona, dva autonomna grada i 50 provincija. Svaka od autonomnih zajednica ima svoju istoriju, obeležja i nerešene tajne. U zemlji Baskijaca živi jedan od najtajanstvenijih naroda Evrope čiji su koreni i kultura veoma karakteristični. Nacionalne manjine  uključuju i Katalonce kao i Galičane, romanizovane starosedeoce Iberijskog poluostrva kao i gitanose, posebnu grupu Roma čiju zajednicu čini oko 600.000 ljudi.

Pirinejsko poluostrvo je dobilo ime po istoimenom planinskom sistemu. Na severu gde se nalazi Baskija sa najvećim gradom Bilbaom i autonomni regioni Kantabrija, Asturija i Galicija, priroda više podseća na srednjoevropske šume sa hrastovima i bukvama u podnožju, zimzelenim borovima i jelama na srednjim visinama i na vrhu sa snežnim kapicama isprepletanim bujnim travnatim livadama i niskim grmljem.

U srednjem delu zemlje, u oblastima Kastilja i Leon, u drevna vremena Rimljani su kopali zlato za svoju imperiju. Veličanstveni pejzaži Aragona nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Muzika šuma i vodopada privlačna je u tim krajevima u bilo koje doba godine. U Kataloniji zlatne plaže Kosta Brave, Kosta del Maresma i Kosta Dorade uspešno prate brojne znamenitosti.  Glavni grad Katalonije Barselona, osnovana u 2. veku pre n. e., pravi je  muzej pod otvorenim nebom kome savršena Gaudijeva arhitektura daruje   neuporedivu originalnost. Grad Figueras, na granici sa Francuskom, spada u drugo najposećenije mesto u Španiji. Na kraju krajeva, tu je rođen veliki Salvador Dali i tu se nalazi njegov muzej.

Valensija je popularna regija na jugu zemlje. Turiste zanimaju ne samo plaže Kosta Blanke već i kulturne vrednosti Valensije i Alikantea. Muzej likovnih umetnosti je najbolji u Španiji i sadrži radove Goje, El Greka, Velaskeza i drugih eminentnih umetnika. Najpopularnija letovališta Kosta Blanke su Benidorm, Denija i Kalpe. Andaluzija je najtoplija i najvatrenija južna oblast, rodno mesto flamenka, koride i Karmen. Ima sve, katedrale i arapske kule, srednjovekovne tvrđave i snežno bela sela u planinama, kao i obalu Kosta del Sol, sa pomodnim gradom Marbeljom. Glavni grad je Sevilja a u najposećenije gradove spadaju još i Granada i Kordoba. Granada je obavijena snežnom kapom Sijera Nevade a čuva zaostavštinu iz mavarske ere, gotike i renesanse. Najpopularnija među njima je palata Alhambra. Malaga je drugi grad u regionu, rodno mesto Pabla Pikasa i Antonija Banderasa. Njene znamenitosti su najmanja crkva na svetu i katedrala koja nosi nadimak “Jednoruka dama” - La Manquita.

Kastilja - La Manča nalazi se u centru Španije. Svetsku slavu ovom regionu doneli su heroji Servantesovog romana „Don Kihot“. Tu su i vetrenjače koje su postale prepoznatljiv simbol zemlje, kao i Karmen i korida. Toledo, prestonica regije, uključen je u svetsku baštinu Uneska, a njegova katedrala Svete Marije smatra se glavnom katoličkom crkvom zemlje.

Balearska ostrva su arhipelag u zapadnom delu Sredozemnog mora. Njihovo glavno bogatstvo su ostrvska letovališta sa veličanstvenim plažama i razvijenom industrijom zabave. Na Majorku, Menorku, Ibicu i Formenteru su početkom 19. veka Žorž Sand i Frederik Šopen uveli modu romantičnog odmora. Sada letovališta posećuju ne samo brojni turisti već i kraljevska porodica Španije.

Kanarska ostrva su španski tropski raj blizu severozapadne obale Afrike. Tenerife imaju najviši vrh Španije - vulkan Teide (3.718 metara), kao i prirodni rezervat “Inferno”, piramide Guimar i jednu od najprepoznatljivijih španskih građevina, koncertno mesto Auditorio de Tenerife. Polovina ostrva Gran Kanarija smatra se zaštićenom. Lunarni pejzaž Lazarote nastao je čestim vulkanskim erupcijama. Fuerventura je poznata po plažama a Gomera po lovorovim šumama i neobičnom “Gomerovskom zvižduku”.

Madrid, glavni grad Španije i istoimeni region, zauzimaju centar zemlje. Madrid privlači goste ne samo Kraljevskom palatom, muzejom Prado i parkom Retiro, već i fudbalskim utakmicama Reala, kao i predstavama matadora u najvećoj španskoj arena Las Ventas. Čuvena španska šunka je isti simbol prestonice kao i spomenik medvedu koji se penje uz stablo na trgu Puerta del Sol.