NAŠA PREPORUKA ZA IZLETE

 

OSTVO KAPRI – ANAKAPRI BRODOM

Celodnevni fakultativni izlet na mondensko ostrvo Kapri. Individualni dolazak do luke Marina Pikola i ukrcavanje na brod. Nakon polučasovne plovidbe Napuljskim zalivom pored obale Sorenta stiže se na jedno od najpoznatijih ostrva Mediterana. Dugačko je 7km a široko blizu 3km. Kapri je bio letnja rezidencija dvojice imperatora, Oktavijana i Tiberija. U XVII i XVIII veku bio je omiljeno boravište španskih Burbona (koji su vladali Napuljem) a od XIX do sredine XX veka utočište mnogih poznatih slikara, pisaca, političkih prognanika i ekscentrika. Gradić Kapri je danas mondensko letovalište na čijim se uskim, krivudavim ulicama nižu glamurozni izlozi najpoznatijih svetskih modnih kreatora. Po dolasku odlazak minibusom do Anakaprija gde se šetajući posmatra crkva Sv. Mihajla i Sv. Sofije, staro groblje, žičara, panorama vile švedskog lekara Aksel Muntea i vidikovac sa koga se pruža pogled na ostrvo i feničanske stepenice. Potom odlazak minibusom do centra Kaprija. Šetnja glavnim gradskim trgom i kroz trgovačke uličice do panorame Faraljiona – stena pored mora, simbol Kaprija. Na kraju nezaobilazna poseta Avgustovim vrtovima. Slobodno vreme do popodnevnog broda za Sorento.

 

POMPEJI-NAPULJ

Celodnevni fakultativni izlet za Napulj i Pompeji. U I veku naše ere, Pompeja je bila jedna od najlepših i najbogatijih varoši Rimskog carstva. U avgustu mesecu 79. godine naše ere, lava je prekrila i skamenila grad i tako ga „čuvala“ narednih 1500 godina. Na taj način sačuvana je do danas jedinstvena slika arhitekture, urbanizma i načina života jednog bogatog grada drevne Imperije. Oblizak grada i to Bazilike, foruma, trga, Macelluma, termalnih kupatila, Faunove kuće, pekare, javne kuće, teatra... Polazak za Napulj. Po dolasku panoramsko razgledanje grada autobusom: staro gradsko jezgro Napulja je uvršteno na listu svetske kulturne baštine UNESCO-a. Za ovaj grad se vezuje i nastanak jednog od omiljenih jela širom sveta-pice. Obilazak počinje panoramom luke, koja je peta po značaju na Mediteranu, panorama trga Garibaldi, ulica Umberta I, Trg Municipio sa Anžujskim dvorcem - Kastel Nuovo, Nastavak pešice do Trga plebiscita, kraljevske palate, galerije Umberta I, nacionalnog teatra, španskih kvartova i trgovačke ulice Via Toledo. Slobodno vreme. Povratak za Sorento.

 

OBALA AMALFI BRODOM (POSITANO I AMALFI)

Celodnevni izlet na Amalfi obalu, jednu od najpopularnijih i najslikovitijih turističkih rivijera Italije. Dolazak u Positano, jedno od najposećenijih i najlepših mesta Amalfi obale, slikovito i romantično sa živopisnim starim gradom. Nastavak putovanja do mesta Amalfi po kome je cela obala dobila ime. Grad je na UNESCO – voj listi kulturno – istorijske baštine i predstavlja biser srednjevekovne arhitekture sa uskim ulicama. Grad je poznat po posebnoj vrsti limuna od koje se pravi čuveni liker Limunćino. Po dolasku šetnja gradom do katedrale Sv. Andrije koja je upečatljiva po dekorativnoj fasadi. Slobodno vreme do polaska za Sorento.