Lisabon, Portugal, Big Blue

LISABON
 
Lisabon, glavni, a ujedno i najveći grad Portugalije. Grad gde ljudi pričaju glasno, smeju se iskreno. Živi u vrtlogu boja od bele i zlatnožute, strasne crvene i tople narandžaste sa detaljima u najveselijoj tirkiznoj i modroplavoj boji. Fasade prekrivene fantastičnim keramičkim pločicama turiste inspirišu, i "stavljaju" ih u neko šareno raspoloženje. Sve je egzotično, a opet tako poznato. Ovo je jedan od najstarijih gradova, što arhitekturu ovog grada čini veoma posebnom i privlačnom za fotografisanje.
Tvrđava Svetog Đorđa, stara osam i po vekova, sa koje se pruža veličanstven pogled na ceo grad, koji, poput Rima i Istanbula, leži na sedam brda, jedna je od glavnih atrakcija ovog mesta. Pažnju zaokupljaju i stare gradske četvrti, od kojih su pojedine samo nekim čudom preživele razorni zemljotres u 18. veku. Reka Težo oduvek je davala poseban šmek Lisabonu, a šetnja pored ove reke doživljaj je sam za sebe. Pravi doživljaj je i šetnja Monsantom, najvećim parkom u Evropi.
Trg slobode, na kome stoji impresivan spomenik Markizu de Pombalu, predstavlja srce grada, odakle se račvaju svi pravci i dešavaju svi važni događaji.
Noćni život Lisabona je zaista nešto što celokupnom doživljaju dodaje još jednu magičnu notu. Zvuk Fada, tradicionalne portugalske muzike odjekuje skoro celim gradom kroz uske kaldrmske ulice pune kafića i restorana, pogotovo u četvrti zvanoj "Bairro Alto" koja živi za Fado muziku.