TUNIS IZLETI

 

Organizator fakultativnih izleta je lokalni partner turističke agencije Big Blue. Lokalni partner kao organizator zadržava pravo promene programa i cene izleta u zavisnoti od broja prijavljenih putnika. Na izletima je prisutan lokalni vodič. Big Blue Group ne snosi nikakvu odgovornost za organizaciju i sprovodjenje fakultativnih izleta. Navedene cene fakultativnih izleta su informativnog karaktera.
 

RAZGLEDANJE GRADA SOUSSA (poludnevni izlet)

Polazak iz hotela u prepodnevnim časovima. Dolazak u grad Sus, treći po veličini u Tunisu.Poseta Arheološkom Muzeju, u kome se nalazi velika kolekcija mozaika i skulptura iz punskog perioda i ranog hrišćanstva. Šetnja kroz Medinu, koja je pod zaštitom UNESCO-a, poseta prvoj džamiji u gradu i najstarijem objektu u Medini sa kulom Ribat, sagrađenom još u 8. veku kao utvrđenje. Izlet uključuje vodiča, transfer i ulaznice.

Cena izleta po osobi 25 eur, deca do 12 godina 15 eur.

 

TUNIS – KARTAGINA - SIDI BOU SAID (celodnevni izlet)

Polazak iz hotela u jutarnjim časovima. Dolazak u Kartaginu, koja je bila glavni grad drevne feničanske civilizacije, obilazak arheološkog lokaliteta, koji je je pod zaštitom UNESCO-a. Zatim obilazak gradića Sidi Bou Said, koji je poznat po andaluzijskom stilu, gde su svi objekti izgrađeni u plavo beloj kombinaciji. Zatim sledi obilazak centra grada Tunisa, i glavne avenije nazvane po prvom predsedniku Tunisa Habib Bourguiba, duž koje se nalaze butici poznatih brendova mode. Pauza za ručak. Izlet uključuje vodiča, transfer, ulaznice, ručak bez pića.

Cena izleta po osobi 60 eur, deca do 12 godina 30 eur.

 

KAIROUAN – EL JEM (celodnevni izlet)

Polazak iz hotela u jutarnjim časovima. Dolazak u grad Kairouan (Keruan), koji je u islamskom svetu poznat kao četvrto najvažnije svetilište posle Meke, Medine i Jerusalima. Obilazak gradske Medine i poseta Nacionalnom Muzeju islamske umetnosti u Raqqada-i. Pauza za ručak. Nakon toga sledi obilazak rimskog amfitetra iz 3.veka El Jem, koji je služio za gladijatorske borbe i poseta Arheološkom Muzeju sa značajnom kolekcijom rimskih mozaika.  Izlet uključuje vodiča, transfer, ulaznice, ručak bez pića.

Cena izleta po osobi 50 eur, deca do 12 godina 25 eur.

 

KRSTARENJE BRODOM (poludnevni izlet)

Polazak iz hotela u jutarnjim časovima. Dolazak u luku Sus, odakle se piratskim brodom isplovljava na otvoreno more. Animacija na brodu, lagani ručak, voda, sezonsko voće. Kupanje na otvorenom moru. Povratak u luku Sus. Izlet uključuje transfer, lagani ručak, vodu, voće.

Cena izleta po osobi 30 eur, deca do 12 godina 15 eur.

 

PUSTINJA SAHARA (dvodnevni izlet sa noćenjem)

Prvi dan - polazak iz hotela u ranim jutarnjim časovima autobusom ka jugu, do El Džema, gde se nalazi najveći i najočuvaniji rimski amfiteatar na tlu Afrike. Razgledanje. Nastavak putovanja kroz nepregledne maslinjake do Mahresa, živopisnog ribarskog  naselja i poznate umetničke kolonije. Vožnja duž morske obale do Gabesa, najveće primorske oaze u Tunisu, a zatim prema unutrašnjosti do Matmate, jedinstvenog berberskog naselja u brdovitim predelima pustinje. Pauza za ručak. Obilazak jedne od naseljenih zemunica u kojima Berberi žive na tradicionalni, vekovima nepromenjeni način.  Nastavak vožnje kroz pustinju i dolazak u oazu Duz, koju nazivaju i vratima Sahare, gde počinje prava pustinja. Poseban doživljaj predstavlja jahanje kamila u karavanu preko peščanih dina (fakultativno, dodatno se plaća). Večera i noćenje u hotelu 4*.

Drugi dan - posle doručka, nastavak putovanja do Chott El Jerid, najvećeg isušenog slanog jezera u zapadnoj Sahari. Nakon prelaska jezera, sledi najzanimljiviji deo izleta, spektakularna vožnja džipovima (fakultativno, dodatno se plaća) kroz najlepše predele pustinje: peščane dine, kristalnu pustinju, slana jezera... Videćemo i lokalitete na kojima su snimani veliki svetski filmski spektakli kao npr. Engleski pacijent. Poseban doživljaj, naročito za ljubitelje naučne fantastike, jeste obilazak kulisa specijalno konstruisanih za snimanje filma Ratovi zvezda. Pauza za slikanje u podnožju veličanstvenog Saharskog Atlasa i obilazak Chebike, najlepše planinske oaze u Tunisu. Nastavak putovanja do Gafse i ručak u mestu Metlaoui. Nastavak putovanja prema severu, do Kairouana (Keruana, četvrtog svetog grada islama i duhovne prestonice Tunisa u kojoj se nalazi i veličanstvena keruanska džamija. Pauza u prodavnici tepiha, najlepšeg i najvrednijeg zanatskog proizvoda Tunisa. Kraj izleta. Povratak u hotele u ranim večernjim časovima. Izlet uključuje vodiča, transfer, noćenje u hotelu 4* (večeru i doručak), dva ručka, svi obroci su bez pića. 

Doplata za jahanje kamila i vožnju kvadovima 15 eur po osobi.

Cena izleta po osobi 130 eur, deca do 12 godina 50 eur, obuhvata i vožnju džipovima.