Call Center
011 / 41-41 411
Pon.–pet. 9 –21h, Sub.10 –15h
info@bigblue.rs
EGEJSKA REGIJA - IZLETI

Organizator fakultativnih izleta je lokalni partner turističke agencije Big Blue. Lokalni turski partner, organizator zadržava pravo promene programa i cene izleta u zavisnosti od broja prijavljenih putnika. Na izletima je prisutan lokalni vodič, uz pratioca na srpskom. Big Blue ne snosi nikakvu odgovornost vezano za organizaciju i sprovođenje fakultativnih izleta.

EFES


Efes je najslavniji antički grad Anatolije koji se nalazi 10km od Kušadasija,160km od Bodruma i oko 200km od Marmarisa.Smatra se da je ovo jedan od najvažnijih centara ne samo za civilizaciju Zapadne Anatolije, već i čitave svetske antičke civilizacije. Prvobitno mesto Efesa je bilo na obali  Egejskog mora, dok je danas 8km od obale. Grad je osnovan između 11. i 16.veka pre n.e.a osnivači su svakako bili stari Grci. U doba starog Rima bio je najznačajniji trgovački centar i jedan od prvih 5 gradova rimskog carstva. Nakon razornog zemljotresa obnovili su ga Tiberius i Hadrian 123.godine. Lokalitetom i danas dominira Celzusova bibljoteka koja je bila treća po veličini u starom svetu, odmah posle one u Aleksandriji i Pergamonu. Imala je zbirku od 12000 svitaka. Tu je i pozorište koje je imalo kapacitet 24000 mesta za sedenje, a bilo je visine 38m. Pored obilaska glavnog lokaliteta, videćete i kuću Device Marije. Nakon Hristovog raspeća, apostol Jovan, po njegovom nalogu, odvodi Bogorodicu u Efes. Postoji i pismo koje to potvrđuje. Treći značajni lokalitet koji se obilazi jeste mesto gde je nekada bio Artemidin hram. Od njega je ostao danas samo jedan stub, ali činjenica da je proglašen za jedno od sedam svetskih čuda starog sveta je dovoljna da se nađete na tom mestu. Izlet traje ceo dan.

PAMUKALE

Evo prilike da vidite čuvene Pamukale, jel ako letujete u Egejsko regiji, to će vam oduzeti samo jedan dan od odmora. Nalaze se u jugozapadnoj Turskoj blizu grada Denizlija. Pamukale ili Pamučna tvrdjava, kako bi je nazvali na našem jeziku, je jedno od najinteresantnijih mesta u Turskoj. Očaravajuće lepote geoloških formacija koje su termalni mineralni izvori stvarali milenijumima. Taloženje minerala je stvorilo blistavo bele kaskade, sa malim bazenima, koji odaju utisak kao da su izvajane u ledu. Neopisiv prizor. Efekat vode koja se sliva niz krečnjačke zidove je prelep. Na samom izvoru nekada je ležao antički grad Hierapolis, posvećen kraljici Hieri. Današnji ostaci su iz vremena rimske vladavine Malom Azijom - dugačka ulica pod kolonadom, agore, Apolonov hram, rimsko kupatilo i gimnazijum. Za kraj možete se kupati u čuvenom ''Kleopatrinom kupatilu'', mestu koje je čuvena egipatska kraljica koristila kako bi u termalnoj vodi negovala svoj ten.

DALYAN

Ako volite avanturu, ovo je pravi izlet za vas. Između Fetija i Marmarisa reka Dalijan kreće na svoj par kilometara dug put ka moru. Upravo tim putem plovićete sa brodićima ka ušću reke u Sredozemno more. Reka je specifična po tome što se, zbog specifičnog tla i okoline kojom protiče, sastoji od bezbroj rukavaca obraslih visokom trskom. Čini se da raspored rukavaca i snalaženje u šumi trske poznaju samo oni koji će vas provesti ovim zanimljivim rezervatom. Usput ćete biti u prilici iz brodića da vidite likijske grobnice ( IV - II veka pre naše ere) u helenističkom stilu, uklesane visoko u stenama, a nešto dalje i arheološke ostatke antičkog grada Kaunosa. U jednom momentu brodić će se zaustaviti i tu ćete sa mrežicama loviti plave krabe. Nakon pauze stižete do čuvene plaže Iztuzu, duge 5,4 km i ušća reke Dalyan u sredozemno more gde peščani sprud odvaja slanu vodu mora od mirne slatko-slane vode reke. Ovu dugu plažu zovu jos i Plažom kornjača, jel tu se mreste čuvene kornjače Carette Caretta, koje ćete takođe videti iz brodića u povratku. Nakon brodića, uživaćete sat vremena u čarima ''Blatne banje''. Za ovo blato kažu da leči reumatizam, lumbago, nefritis i mnoga kožna oboljenja a za one koji nemaju zdravstvenih problema, mazanje blatom predstavlja zabavu i uživanje.

KLEOPATRINA PLAŽA

Veoma zanimljiv izlet koji obuhvata obilazak nekoliko uvala sa određenim vremenom za kupanje u bistroj tirkiznoj vodi i odlazak na Kleopatrinu plažu koja je po mnogim mišljenjima veoma posebna i nesvakidašnja u odnosu na klasične plaže. Zelenkasto-plava voda i specifična zrnca peska neće vas ostaviti ravnodušne. Deo gde su ležajke nije peščan već specifično crvene boje zbog stena koje prekrivaju tlo, dok je deo plaže pred ulazak u vodu ograđen i peskovit. Posebno je zanimljiva priča da je upravo zbog Kleopatre donesen pesak čak iz Egipta. Pesak je toliko dragocen da se veoma vodi računa da se ne iznosi sa plaže.
 
RODOS - SAMOS - KOS

Ako letujete u Marmarisu,možete za nešto više od sat vremene katamaranom otići do ostrva Rodos.
Ako letujete u Kušadasiju, za sat i po feribotom možete obići ostrvo Samos
Ako letujete u Bodrumu za svega 20min, katamaranom stižete do ostrva Kos
Za ova Grčka ostrva prodajemo karte za katamaran i feribot,i ukjlučen je transfer do i iz luke. Ostatak vremena je slobodan.

BLACK ANGEL

Ovo je najveći piratski brod u Bodrumu. Ima 4 palube. Na prvom spratu je restoran i masinska soba, drugi sprat je za odmor, treći sprat je za sunčanje i zabavu a zadnji sprat je samo za sunčanje i odmor. Sve što vam je potrebno za ovo krstarenje jeste kupaći i peškir, a za sve ostalo zaduženo je osoblje jahte. Bodrum je poznat po mnogobrojnim zalivima a vi ćete se kupati u nekim od najlepših,u kristalno čistoj vodi. Pored kupanja, na samom brodu veliki broj stručno obučenih animatora potrudiće se da kako deci tako i odraslima ispuni vreme raznim animacijama i velikom pena party. U cenu izleta je uključen ručak i neograničeno piće.

PARAGLAJDING

Ako letujete u Fetijama i ljubitelji ste ekstremnih sportova, svakako nećete propustiti paraglajding. Let počinje na oko 1600m nadmorske visine sa planine Babadag, odakle su leteli i mitski letači Dedal i Ikar. Uz iskusne pilote let traje oko 25 - 30 minuta, u zavisnosti od vremenskih prilika. Let se odvija iznad prelepog Oludeniz zaliva. Adrenalin, predivna panorama, fantastične fotografije i uzbuđenje koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.