Malta I Leto 2020 I Putovanja

MALTA


Malta je ostrvska država u Sredozemnom moru južno od Sicilije i na 300 kilometara udaljenosti od obale Afrike. Iako po svom geofizičkom položaju pripada severnoj Africi, zvanično je deo južne Evrope. Poznata je i kao Ostrvo istorije ili kako je  domaćini predstavljaju „muzej na otvorenom“.

Glavni grad je Valeta sa oko 70.000  stanovnika. Ostali veći gradovi su Slima, Birkirkara, Mosti i Kormi. Zvanična religija je katolička. Hrišćanstvo je na Maltu doneo sv. Pavle, koji je na ostrvo stigao 60. godine n. e. doživevši brodolom. Danas je jedna od atraktivnijih turističkih destinacija poznata po predivnim kamenitim plažama, kao i brojnim drugim sadržajima koje je čine privlačnom za ljubitelje putovanja.

Klima je mediteranska sa blagim i kišovitim zimama, odnosno toplim letima. Kao kuriozitet navodi se podatak da je na ovom ostrvu u poslednjih 115 godina sneg padao samo tri puta. Poslednji put je to bilo u martu 1949. godine.

Malta je i zemlja crkvi. Ima ih čak 358. Svako mesto na Malti obeležava dan svog sveca zaštitnika. Ukoliko se nađete u Valeti, obavezno posetite katedralu i oratorijum Svetog Jovana, kao i Palatu vitezova. Ipak,možda je najveća atrakcija Malte grad Mdina. Nekadašnja prestonica, danas je  grad tišine u kome živi 28 porodica, direktnih potomaka malteških vitezova.
 

PREPORUČUJEMO