NAŠA PREPORUKA ZA IZLETE
 
SKRIVENA BLAGA MAJORKE

Vožnja od zaliva Palme nizijom Es Pla koja je ukrašena mnogobrojnim vetrenjačama, kroz rodni grad Rafaela Nadala, Manakor, do mesta Portokristo, koje se nalazi na istočnoj obali. Osim po plažama izuzetne lepote, Majorka je poznata i po pećinama u Kojima su živeli praistorijski stanovnici ostrva, a u vreme piratskih napada u njima su lokalci nalazili poslednje utočište. Planirana je poseta najpoznatijoj pećini, “Zmajevoj pećini”, kod Portokrista. Kompleks pećina ubraja se među najveće i najlepše pećine Evrope. U okviru pećinskog kompleksa zatiču se najimpozantniji podzemni oblici pećinskog nakita, a vodena galerija sastavljena je od podzemnog protočnog jezera i reke. Podzemno jezero danas je efektna pozornica mnogih koncerata nakon kojih se može izaći pešice ili čamcem. Osim pećinskog nakita, tokom izleta može se uživati i u nakitu koji se proizvodi po recepturi alhemičara Mediterana tokom posete izložbenom prostoru „Majorica“, čuvenog brenda koji se bavi proizvodnjom kvalitetnih veštačkih bisera. Slobodno vreme za kupanje planirano je na plaži Sa Koma koja važi za jednu od najlepših na istočnoj obali. Povratak u hotel planiran je u kasnim popodnevnim satima.
 

ROMANTIČNI SEVER
Polazak iz zaliva Palme ka mestu Poljensa, koje ponosno ističe svoj šarm kroz kamene kućice stare nekoliko vekova, uske, kamene uličice koje se ulivaju u Glavni Trg, ispunjene lokalnim restoranima i radnjicama gde se mogu kupiti lokalni proizvodi. Iznad centra uzdiže se brdo Kalvarija, koje je dobilo ime po brdu gde je prema Bibliji razapet Isus Hristos. Na brdu se nalazi malena crkva i vidikovac, a do njih vodi 365 stepenika, svaki za po jedan dan u godini. Nakon obilaska Poljense koja je inspirisala mnoge slikare, odlazak do Port Poljense, koja se nalazi na severu ostrva u istoimenom zalivu. Lepota zaliva, koji je inspirisao Agatu Kristi koja je uglavnom ovde odsedala, najviše dolazi do izražaja za vreme 25 minutne plovidbe ka plaži Formentor. Tokom plovidbe u daljini se vidi najistureniji rt Majorke, Cap de Formentor, sa svetionikom, i čuveno imanje “La Fortaleza”. Na plaži, gde su medeni mesec u hotelu “Formentor” proveli Grejs Keli i Renije od Monaka, gde se odmarao Vinston Čerčil, vojvoda od Vindzora i Čarli Čaplin, predviđeno je slobodno vreme. Povratak u hotel planiran je u kasnim popodnevnim satima.
 

SRCE MAJORKE – PALMA

Srce Majorke kuca u Palmi i ovde se zapravo oseti pravi ritam ostrva. Poznata kao stara Mediteranska dama, Majorka je privlačila svetske putnike i poznate ličnosti: Šopen I Žorž Sand, habzburški nadvojvoda Ludvig Salvador, čuvena carica Elizabeta, poznatija kao Sisi, Grejs Keli i Princ Renije od Monaka, Onazis, Odri Hepburn, Elizabet Tejlor, Čerčil, Čarli Čaplin, Lejdi Di, Šeron Stoun, Kejt Mos, Kristijano Ronaldo, Eni Lenoks, Klaudija Šifer I mnogi drugi, a među najznačajnijima svakako uz Rafaela Nadala i članovi španske kraljevske porodice koji ovde provode letnji odmor. Niko ne ostane ravnodušan na lepotu starog grada koji datira još iz vremena Mavara I obiluje prelepim građevinama u stilu italijanske renesanse, sa arapskom ornamentikom. Zanimljive građevine u centru grada su podizali aristokrate i bogati moreplovci još od 15. veka. Gaudi je radio na oltaru Katedrale u Palmi, a njegovi učenici ostavili su poseban pečat u vidu modernističkih zdanja u Gaudijevom stilu. Tokom obilaska istorijskog jezgra doživljava se kosmopolitski šarm i kraljevska elegancija, a planirana je i kratka pauza u jednoj od najstarijih poslastičarnica kako bi se probale poslastice tipične za Majorku.
 

IBICA
Svakodnevno iz luke u Palmi isplovljavaju brodovi za Ibicu. Brzi brodovi, nakon dvočasovne plovidbe, uplovljavaju u luku glavnog grada Ibice, Eivisu koju su Kartaginjani po osnivanju nazvali Ebysos, po bogu Besu, zaštitniku smeha, pesme i igre. Uske uličice Eivise su poput lavirinta sa suvenirnicama, restoranima, terasastim baštama kafića, pogled sa vidikovaca luta ka peskovitim plažama i otvorenom moru, a sa druge strane ka donjem gradu i luci. Ibica poseduje prelepe plaže do kojih se lako i brzo stiže, pošto su razdaljine na ostrvu male: maksimalna udaljenost je 41km od severa prema jugu I 15km od istoka prema zapadu. Iako je Ibica poznata po divnim plažama, modi i provodu, ovde se zatiču i ostaci civilizacija koje su vladale ostrvom: od Feničana do Kartaginjana, od Rimljana do Mavara, pa sve do katalonskog osvajanja, a šezdesetih su na Ibicu stigli i hipici. Iako je masovni turizam donekle potisnuo hipi duh, njega i dalje ima, a najbolje ga možete osetiti ukoliko obiđete neka od hipi sela i marketa. Uvale na ostrvu su okružene bujnom borovom šumom i tirkizno plavim morem. Neizbrisiv trag na Ibici ostavila je, između ostalih, i jugoslovenska princeza Smilja Mihajlovic koja je doprinela popularnosti ovog ostrva kod svetskog džet-seta, a modu Ibice lansirala na svetske modne piste.
 

NAPOMENE:

Za realizaciju fakultativnog izleta potrebno je minimim 25 putnika. Izleti se realizuju uz blagovremenu uplatu predstavniku agencije na licu mesta. Cene izleta su podložne promeni ukoliko se prijavi manji broj od minimuma. Svi izleti osim Ibice se organizuju u pratnji vodiča na srpskom jeziku. Organizator putovanja nije odgovoran u slučaju otkazivanja navedenih fakultativnih izleta ili poseta- čiji je organizator lokalna agencija na destinaciji.