Call Center
011 / 41-41 411
Pon.–pet. 9 –21h, Sub.10 –15h
info@bigblue.rs
KRIT IZLETI
 

Organizator izleta je inostrani partner organizatora putovanja. Precizan datum odvijanja izleta, vreme trajanja i vreme polaska na izlet saopštiće Vam naš predstavnik na destinaciji.

Do promene programa i trajanja izleta može doći usled vremenskih nepogoda, gužvi u saobraćaju, štrajkova ili drugih nepredviđenih okolnosti.

KNOSSOS – MUZEJ I IRAKLION

Izlet se održava:

Knosos, jedan od najpoznatijih arheoloških lokaliteta u svetu, je ono što mnoge turiste dovodi na Krit. Priče o grčkim legendama postaju stvarnost: minojska civilizacija, lavirint, Minos, Minotaur, Dedal, Ikar, Tezej... Obilazak Knososa, arheološkog muzeja u Heraklionu u pratnji vodiča na srpskom jeziku proširiće Vaša saznanja o onome što ste imali prilike da čujete ili pročitate do sada.
Nakon obilaska muzeja sledi kratka šetnja kroz centar Irakliona i slobodno vreme (oko 2 sata ). Okvirni polazak oko 08:00 h, a polazak iz Irakliona oko 15:30 h. U cenu su uračunati transfer, vodič na srpskom jeziku i lokalni vodič.
*Ulaznica za lokalitet Knossos i Muzej plaća se na licu mesta.
*NAPOMENA: udobna odeća i obuća, šešir, krema za sunčanje.

GRAMVUSA I BALOS LAGUNA
Izlet se održava:

Ka biseru severozapadnog Krita se kreće u jutarnjim časovima, odlazak do Kisamosa, ukrcavanje na brod i plovidba ka Gramvusi. Boravak na Gramvusi oko 1h45 min., prilika za kupanje i obilazak tvrđave. Sledi plovidba ka prelepoj Balos laguni – karakterističnoj po kristalno plavoj, čistoj, toploj vodi. Napomena: Brod pristaje na 10-15m od obale i do obale se dolazi hodajući kroz vodu, visina vode na mestu gde se silazi sa broda je oko 1,5m zavisno od uslova na licu mesta. Preporučuje se silikonska obuća. Na isti način se vraća na brod. Boravak u laguni oko 2 sata. Povratak na brod i plovidba do luke Kisamos. Povratak u hotel u večernjim satima.

NAPOMENA: udobna odeća i obuća, šešir, krema za sunčanje...oprema za plažu. Na brodu je moguće kupiti hranu i napitke a možete i sami poneti. Okvirno vreme trajanja izleta: 07.00h-20.30h

ELAFONISI
Izlet se održava:

„Grčki Karibi“ na jugozapadu Krita. Pauza u klisuri Topolia i poseta pećini Sv. Sofije, odlazak do Elafonisija – mesta gde se spajaju Libijsko i Jonsko more, plaža sa roze peskom i tirkizno plavom vodom. Boravak oko 3  i po sata na ovom prelepom mestu. Autobus će biti parkiran na oko 800 m od paže. U povratku pauza za kupovinu lokalnih proizvoda i ručak. (ručak nije uračunat u cenu izleta).

NAPOMENA: udobna obuća, krema za sunčanje, šešir, kupaći kostim, peškir i preporuka je da imate svoj suncobran. Okvirno vreme trajanja izleta: 07.00h-19.30h

SANTORINI - SVETSKA TOP DESTINACIJA
Izlet se održava:

Belina kuća izgubljenih na plavom prostranstvu Egeja, na samoj ivici vuklana...ostrvo Santorini jedno je od najlepših blaga grčkog arhipelaga i mesto koje će vas očarati u svakom pogledu...

Izlet Santorini obuhvata:

Transfer busom do luke u Retimnu. Putovanje brzim brodom u trajanju od oko 2,5 sata, dolazak na ostrvo i odlazak autobusom do Ije – najlepšeg mesta na ostrvu, stecištu proslavljenih umetnika, glumaca, džet seta. (Ukoliko saobraćajni uslovi na terenu to zahtevaju, može doći do rotacije u programu da se prvo krene do Fire). U nastavku odlazak do Fire, glavnog grada ostrva odakle se pruža nezaboravan pogled na kalderu. Slobodno vreme ili opcija fakultativne posete vulkanu koja uključuje i mogućnost plivanja u toplim izvorima. Polazak sa Santorinija oko 16.45h, vožnja brodom do Retimna i bus transfer do polazne tačke, povratak u večernjim časovima.

NAPOMENA: šešir/kačket za sunce, kreme sa zaštitnim faktorom, pamučnu odeću dužih rukava, dovoljno tečnosti, udobnu/ravnu obuću, fotoaparat. Okvirno vreme trajanja izleta: 06.30h- 20h

U cenu izleta uračunat je: prevoz brzim brodom na relaciji Retimno - Athinios luka na Santoriniju i nazad. Autobuski transferi od-do luke u Retimnu i na Santoriniju i lokalni vodič na engleskom jeziku.

Poželjno je da stoji i deo o ev. otkazivanju izleta:

OTKAZIVANJE EKSKURZIJA:

EKSURZIJA SE MOŽE OTKAZATI NAJKASNIJE 24 SATA PRE POČETKA REALIZACIJE IZLETA. POVRAĆAJ NOVACA JE TADA 100%

U SVIM DRUGIM SLUČAJEVIMA (ako se putnike ne pojavi na mestu polaska, zakasni... NOVAC SE NE MOŽE DOBIT NAZAD)

NEKE OD ZNAMENITOSTI

Knosos – Ovo arheološko nalazište nalazi se 5 km jugistočno od Herakliona. U njemu se nalaze ostaci Minojske civilizacije, jedne od prvih civilizacija 
• Ostrvo Spinalonga - kolonija gubavaca
• Vai - jedino mesto u Evropi gde palme prirodno rastu
• Arheološki muzej u Heraklionu – Ovo je jedan od najbogatijih muzeja u Grčkoj. U njemu možete videti eksponate iz Neolita pa sve do Rimske imperije.
• Gportis – Nekadašnja velika Rimska prestonica.
• Festos – Arheološko nalazište, ostaci bogatog grada.
• Zamak Frangocastello – Venecijanski zamak iz 1371. godine, nalazi se nedaleko od Retimna.
• Klanac Samarija – Najduži i kažu najlepši klanac Evrope ukupne dužine 18 km.
• Matala - raj za hipike

 

R E T I M N O -Retimno predstavlja mešavinu savremenog i starinskog gospodstva i šarma. Treći je grad po veličini na Kritu, sa 30.000 stanovnika, glavni je grad istoimene oblasti. Nalazi se izmedju Irakliona i Hanje. U 4. veku pre nove ere bio je poznat pod nazivom Ritimna, i bio je grad-država. Grad nije imao veću stratešku važnost na ostrvu sve do dolaska Venecijanaca koji ostavljaju trag, posebno u arhitekturi. Autentičan izgled starom delu grada daju venecijanska luka, uske kamene uličice, fontane, zgrade koje datiraju iz XVI veka, džamije i minareti iz turskog perioda. Grad krasi i mletačka tvrdjava Forteca, koja dominira gradom i u čijem se teatru organizuju koncerti, vinske svetkovine čija je tradicija duga 500 godina, izložbe i predavanja. Peščana plaža i šetalište u centru grada dugi su 12 km i okružuju grad na istoku, dok na zapadu je obala stenovita, a iza nje je peščana plaža Georgiopoli, duga 10 km.


SERVISNE INFORMACIJE

*VREMENSKA ZONA: Podesite Vaše časovnike za 1 sat unapred. Sve informacije koje se odnose na radno vreme prodavnica, polaska na izlete i povratka u Beograd su date po lokalnom vremenu.

*INFORMACIJE O POVRATKU U SRBIJU: Vreme dolaska naših predstavnika po Vas, za odlazak na aerodrom, dobićete na broj Vaših telefona (sms) ili mreže Viber ili u vidu odštampanog obaveštenja na recepciji hotela, DAN PRE ZAKAZANOG POVRATKA ZA SRBIJU najkasnije do 18h. U slučaju da zbog tehničkih razloga ne dobijete obaveštenje o povratku posle 18 časova kontaktirajte vodiča na naznačen broj telefona, po mogućnosti pozivom, sa Vaših telefona ili sa recepcije hotela.

LOKALNA VALUTA: Euro

VODA: Bakteriološki je ispravna, ali se preporučuje flaširana. Vodu možete kupiti u prodavnicama ili kiosku.

ZDRAVLJE: U SLUČAJU POTREBE ZA LEKAROM pozvati call centar Vašeg osiguranja. Na pregled poneti pasoš i polisu. U slučaju da Vam je potrebna dodatna pomoć obratite se predstavniku agencije. Iz bezbednosnih razloga, usled pandemije Covid 19, predstavnici niti bilo ko drugi ne može biti u pratnji. Posle dolaska u zdravstvenu ustanovu i pružene pomoći, pratite uputstva nadležnih.

RADNO VREME PRODAVNICA JE DVOKRATNO: Najveći broj prodavnica(butici, apoteke, mobilni operateri i sl.) radi dvokratno od 9 do 21, sa pauzom u periodu od oko 14 do oko 17 časova. Subotom od 9-14. Nedeljom ne rade. Supermarketi, brendovi i turističke radnje su otvorene tokom celog dana.

TELEFONIRANJE: Pozivni broj za Srbiju je 00(ili +)381 zatim pozivni broj bez nule te broj korisnika (npr: 00381 61 3456210). Pozivni za Grčku je +30.

RENT-A-CAR: Izuzetno je važno da Vaš automobil ima puno putno osiguranje u slučaju štete. Na info sastanku ćete dobiti preporuku za pouzdanu rent a car agenciju.

AUTOBUSKI PREVOZ: je na Kritu dobro organizovan, a red vožnje možete dobiti ili slikati na početnoj autobuskoj stanici.

TAXI: Kada zaustavite taxi na ulici dogovorite se o ceni pre polaska. Ako zovete iz hotela vožnja je skuplja za oko 1,5 euro zbog dolaska. Pitati na recepciji za tarifu do odredišta.

 

SKREĆEMO VAM PAŽNJU DA:

Pasoše, novac i druge vrednosti čuvajte u HOTELSKOM SEFU. Na ovaj način ćete biti pošteđeni eventualne brige o Vašim stvarima, a i hoteli obično izbegavaju odgovornost u slučaju nestanka stvari koje nisu u sefu. Zavisno od hotela, sefovi se nalaze na recepciji hotela ili u Vašim sobama. Zavisno od politike hotela - sefovi su besplatni, plaća se depozit  ili se plaćaju dnevno.

DA U MORE NE ULAZITE UKOLIKO SU NA PLAŽI ISTAKNUTE CRVENE ZASTAVE. Za nepoštovanje moguće su kaznene posledice od strane nadležnih lokalnih organa. Poštujte lekarske savete o štetnosti sunčevog zračenja i izbegavajte direktno i dugo izlaganje suncu od 11 do 17 h.