LUTRAKI IZLETI
 

Organizator izleta je inostrani partner organizatora putovanja. Precizan datum odvijanja izleta, vreme trajanja i vreme polaska na izlet saopštiće Vam naš predstavnik na destinaciji.

Do promene programa i trajanja izleta može doći usled vremenskih nepogoda, gužvi u saobraćaju, štrajkova ili drugih nepredviđenih okolnosti.
 

ARGOLIDA – ROMANTIČNIM STAZAMA DREVNE GRČKE

(Korint, Korintski Kanal, Mikena, Nafplion, Epidaurus)

Dan započinjemo odlaskom do Korintskog kanala koji spaja Egejsko i Jonsko more.

Prokopavanjem ovog kanala 1893. poluostrvo Peloponez postalo je ostrvo. Veliki poduhvat poceo je 1881. Kanal je izgrađen u pravoj liniji i dug je šest kilometara i 343 metra. Preko Korintskog kanala postavljena su i dva mosta. Jedan za železnički, a drugi za drumski saobraćaj. Putovanje se nastavlja odlaskom do drevne Mikene, najstarijeg grada na tlu Evrope o kome je pisao čuveni Homer uz obilazak mikenskog grada, kruga grobnica, Lavlje kapije i Atrejeve riznice. Kroz plantaže narandži i citrusa, stiže se zatim do Nafpliona, prelepog primorskog grada koji je za vreme Prve grčke republike, od 1821. godine, bio i prestonica Grčke. Predviđeno je da se prošetate do luke i kroz uske uličice ovog mediteranskog mesta, čija se arhitektura uz originalne građevine duboko oslanja na stil Venecije odnosno Mletacke republike. U nastavku se pravi pauza za ručak koji nije uključen u cenu. Sledi, zatim, i odlazak do Epidaura, najpoznatijeg svetilišta boga medicine Eskulapa i gradića sa čuvenim pozorištem čije je gledalište usečeno u brdo i gde svi posetioci, od prvog do 53. reda, sve što se izgovara podjednako dobro čuju. Njegova akustika ni posle 24 veka nije otkrivena. Sagradio ga je Poliklet  Mlađi u 4. veku p.n.e. a akustika se najcešće povezuje sa neobičnim strujanjem vazduha. Danas, tokom letneg festivala, u njemu nastupaju velikani muzike i pozorišne scene iz celog sveta. Okvirno vreme trajanja izleta je osam i po časova.


ATINA – KOLEVKA GRČKE CIVILIZACIJE I KULTURE

(Panoramsko razgledanje grada uz posetu Akropolju i slobodno vreme)

 

Nakon dolaska u grčku prestonicu, sedište antičke istorije i filozofske misli, priču počinjemo odlaskom do Akropolja, jedne od najviših tačaka Atine sa mnoštvom spomenika (Dionizijevo pozorište, Partenon, Rimski teatar, Hram boginje Atine…) za čiji je nastanak zadužena Periklova vladavina koja se još naziva i zlatno doba Atine (460. – 429. godine p.n.e.). Ulaznice za Akropolj dodatno se naplaćuju. Nakon pauze za individualne obilaske i fotografisanje, sledi odlazak na panoramsko razgledanje grada koje podrazumeva da se usput vidi Trg Omonija, Trg Sintagma, grčki Parlament, straža Evzona, Zevsov hram, Hadrijanova vrata i druge kulturno-istorijske

znamenitosti Atine. Pauza kod Parlamenta i ispred stadiona iz XIX veka gde su održane prve obnovljene moderne olimpijske igre. Slobodno vreme u boemskoj četvrti Plaka i Monastiraki. Na izlet poneti kamere i aparate, obavezno ravnu obuću koja se ne kliže, šešire i dovoljnu količinu tečnosti, kao i novac za suvenire i ručak. Okvirno vreme trajanja izleta je osam i po časova.

 

MANASTIR SV. PATAPI, HERIN HRAM I PLAVO JEZERO SA KUPANJEM

SAMO ZA PUTNIKE KOJI BORAVE U LUTRAKIJU

 

Reč  je o šestočasovnom izletu koji počinje odlaskom do bele tačke u planinama Gerania iznad Lutrakija gde se kao uklesan u stene nalazi manastir Svetog Patapija, svetitelja čije je mošti u ove krajeve donela srpska princeza Jelena Dragaš (Avgusta Helena Paleolog – monaško ime Ipomonija) i supruga vizantijskog cara Manojla II Paleologa. Nakon posete manastiru i mogućnosti da fotografišete spektakularne prizore Lutrakija i Korinta, sledi odlazak do Plavog jezera. Predviđena je i poseta Herinom hramu kao i vreme za kupanje u jezeru koje možete ovekovečiti fotoaparatima i kamerama. Predlog  je da ponesete manju sumu novca, ravnu obuću i sve što je neophodno za kupanje i sunčanje.

 

AUTOBUSKA TURA DO RTA SUNION

SAMO ZA PUTNIKE KOJI BORAVE NA ATINSKOJ RIVIJERI

 

Rt Sunion je najjužnija tačka Atičkog poluostrva i deo je atraktivnog nacionalnog parka. Udaljen je od Atine 70 km prema jugu. U drevnim vremenima Sunion je moreplovcima bio dobar orijentir da su na pravom putu prema Atini. Prema legendi, jedan od prvih atinskih careva Egej, je svakodnevno sa najviše tačke rta, posmatrao u daljinu ne bi li ugledao lađe  kojima se sa Krita vraćao njegov sin Tezej koji se, pre polaska, dogovorio sa ocem da u slučaju pobede na lađu postavi bela jedra. Na povratku, srećan zbog ratne pobede, zaboravio je da crna jedra zameni belim. Videvši na pučini lađe sa crnim jedrima, Egej se bacio u more koje od tada nosi njegovo ime. Nešto kasnije, na tom mestu je sazidan hram posvećen bogu mora Posejdonu. Sunion je dugo bio i tvrđava koja je štitila Atinu od napada iz pravca mora i lavrionske rudnike srebra. Sunion je poznat ne samo po svetilištu već i kao mesto sa najlepšim zalaskom sunca u Grčkoj.

Hiljade turista dolaze svakodnevno da se dive „arhitektonskoj dekoraciji“ koju stvara sunce zalazeći preko hrama u more. Vožnjom duž Atinske rivijere, bićete u prilici i da vidite mnoštvo lepih, peščanih uvala Saronskog zaliva, ali i mondenska zelenilom okružena predgrađa grčke prestonice. Izlet obuhvata i kratku pauzu za kupanje u zadivljujućem jezeru Vulijagmeni (kupanje se plaća), koje je poznato po toplim izvorima i činjenici da je u njemu kupanje moguće tokom cele godine.

 

KRSTARENJE – SUNČANA STRANA GRČKIH OSTRVA

PREVOZ DO I OD LUKE KAO I RUČAK NA BRODU SU UKLJUČENI

 

Nakon transfera do luke i tročasovne plovidbe, uplovljavamo u malu luku ostrva Hidra. Ovo ostrvo poznato je kao stecište pesnika, slikara i fotografa, a svojim šarmom tipičnim za ostrva zemlje s juga Balkana, privlači i svetski džet set. Na Hidri je predviđeno slobodno vreme koje se može iskoristiti za kupanje ili šetnju i kupovinu suvenira. Tokom plovidbe do Porosa biće serviran ručak (piće nije uključeno) uz muziku uživo. Na Porosu imamo oko sat vremena za kupanje ili fotografisanje, a potom sledi  plovidba do Egine. Ovde imate mogućnost doplate za neku od tri kratke ekskurzije (odlazak na najlepše plaže ostrva; panorama mesta, riblja pijaca i poseta manastiru Svetog Nektarija; poseta hramu boginje Atina Afeja, V p.n.e). U povratku ćete uživati u tradicionalnom folklornom performansu na brodu. Na izlet poneti opremu za kupanje, nešto za presvući, novac za piće, dodatne izlete i suvenire i, naravno, osmeh. Ukoliko poslednju stavku, pak, zaboravite, sigurni smo da ćete je pronaći. Izlet je celodnevan. Iz luke se isplovljava oko pola 9 ujutru, a povratak je u popodnevnim časovima.

 

 

KRSTARENJE SARONIČKIM ZALIVOM UZ POSETU OSTRVIMA EGINA, ANGISTRI I PROLAZAK KROZ KORINTSKI KANAL

SAMO ZA PUTNIKE KOJI BORAVE U LUTRAKIJU

 

Krstarenje Saroničkim zalivom je idealna prilika da posetite dva živopisna ostrva, Angistri i Eginu, preplovite Korintski kanal – i to sve u jednom danu. Iz luke Istmia isplovljavamo oko 9 časova izjutra. Naše prva stanica je predivno ostrvo Egina, čuveno po pistaćima. Trouglasta Egina je smeštena u centru Saroničkog zaliva. Strateški položaj je odigrao veliku ulogu u njenom prosperitetu kao morske sile u prošlosti. Iz istog razloga kasnije će postati prva nezvanična prestonica Grčke. Tokom dva i po sata slobodnog vremena, moći ćete da se opustite na predivnoj plaži ili, pak, posetite crkvu Svetog Nektariosa. Početkom 20. veka, osnovao ga je nadbiskup Pentapoleos Nektarios kog je grčka pravoslavna crkva kanonizovala 1961. godine. Njegove mošti su u crkvi Svetog Nektariosa u sklopu manastira na vrhu brežuljka pa je vidljiva gotovo iz svih pravaca. Osveštana je maja 1994. godine i svake godine privlači na desetine hiljada hodočasnika iz sveta.Vredi posetiti i ostatke hrama Atine Afaje, nastalog još u 5. veku p.n.e.koji stoji na uzvišenju 16 km od administrativnog centra ostrva (odlazak do ova dva lokaliteta dodatno se naplaćuje). Zatim, plovimo dalje do Angistrija, malog raja na zemlji, koji je ispunjen stablima palmi i okružen kristalnim vodama Saroničkog zaliva. Površina mu je svega 14 km², ali i na tako malom prostoru može da se nađe sve potrebno u turističkom smislu. Na ostrvu su svega tri naselja: Skala, Megalohori i Limenarija. U blizini ovog prvog je najpopularnija istoimena plaža, prekrivena finim mekim zlatastim peskom. Zaliv oblika amfiteatra je obrastao borovima i drugim mediteranskim biljem. Na Angistriju boravimo oko dva sata. U povratku, prolazimo kroz Korintski kanal, jedinstveni primer ljudske upornosti. Kanal je građen od 1881. do 1894. godine. Napravljen je po projektu mađarskog arhitekte, gradili su ga Francuzi a finansirala Amerika. Dužina kanala je 6.343 metra, širina od 21 – 24 metra, prosečna dubina oko osam metara a krečnjačke stene sa strane su visoke od vode do vrha prosečno 75 metara. Kroz kanal plove brodovi do 35.000 bruto registarskih tona i trajanje prolaska broda  je 45 minuta. Okvirno vreme trajanja izleta je 8 i po časova.