SHARM EL SHEIKH IZLETI


Organizator fakultativnih izleta je lokalni partner turističke agencije Big Blue Group doo. Lokalni partner organizator zadržava pravo promene programa i cena izleta u zavisnoti od broja prijavljenih putnika. Na izletima je prisutan lokalni vodič. Big Blue Group doo ne snosi nikakvu odgovornost za organizaciju i sprovodjenje fakultativnih izleta. Navedene cene fakultativnih izleta su informativnog karaktera.

Istorijski izleti

1. Manastir Svete Katarine ( autobusom ) - Smešten u podnožju Mojsijeve gore, na cijem vrhu je Mojsije primio 10 Bozijih zapovesti, ovaj manastir se smatra za najstarije naseljen hrišćanski manastir na svetu kroz duži vremenski period. Osnovao ga je rimski imperator Justinijan 527. godine. Kroz vekove je bio oaza mira, očuvan zbog svoje izolovanosti, a interesantan zbog aure misterije i svetosti koja ga okružuje. Temelji ovog manastira su postavljeni još u 330 godine kada je sagrađena kapela na mestu gde je Mojsije ugledao Plamteći žbun. Manastir je dobio ime Sveta Katarina u 9. veku, a na Vama je da otkrijete zašto.

Sledi obilazak manastira u trajanju od 2 sata i prisustvuje se  molitvi koja se održava u podne gde monasi iznose mošti Svete Katarine i pri tom Vam sveštenici daruju prsten aleksandrijske svetice, poseta Kosturnici, Crkvi Svete Katarine, Plamtećem žbunu, Mojsijev bunar, Galerija ikona u kojoj se nalazi najstarija ikona oslikana sa likom Isusa Hrista, stare Biblije i sveti manuskripti , prvi sprski molitvenik i mnoštvo drugih eksponata neprocenjivih vrednosti... Poseta gradu Dahabu, rucak na obali mora u restoranu Ali Baba. Poseta institutu esencijalnih ulja.  Predviđeni povratak u Sharm el Sheikh je 17h.

Cena izleta: 60 evra

2. Mojsijeva Gora i Manastir Svete Katarine ( autobusom )  - Hodočašće na Mojsijevu Goru na čijem vrhu je prorok Mojsije primio 10 Božijih zapovesti. Nalazi se na 2285m nadmorske visine. Polazi se klimatizovanim autobusom iz Sharm el Sheikh-a oko 22h, vožnja duž sinajske pustinje do mesta uspona kod manastira Svete Katarine. Po dolasku, u blizini manastira ( 1500m nadmorske visine ) kreće se na uspon koji traje 3 sata. Na vrhu imaćete prilike da uživate u predivnom izlasku sunca i gde se pruža neverovatan pogled na Sinajske planine i Akabski zaliv. Na vrhu se boravi oko 2 sata. Zatim počinje spuštanje niz 750 stepenika od ukupno 3750 koje su godinama klesali monasi manastira Svete Katarine i beduinskom stazom. Posle predaha sledi obilazak manastira. Povratak je oko 14 h.

Savetujemo da obučete udobnu obuću ( patike ) i da se slojevito obučete zbog nižih temperatura i vetra na vrhu.

Cena izleta: 60 evra                               

3. Petra, Jordan (  autobusom i brodom  )Petra u Jordanu je pravo blago antičkog sveta, stari grad nabetajske civilizacije duboko sakriven iza skoro neprobojne barijere planina, razmećući se neuporedivim predelima koji  čine Petru jednim od najfascinantnijih antičkih mesta koje i dan danas postoji. Ruzičasti grad Petra, klesan u kamenu, pun misterioznog šarma, napravljen je da zaseni svakog ko u njega udje.  Nekada cenjena zbog svoje razvijene kulture, bogatstva, velelepne arhitekture i genijalnog kompleksa nasipa, Petra je danas jedno od novih 7 svetskih čuda koje očarava posetioce iz svih delova sveta.

Iz Sharm el Sheikha se polazi oko 4h, putuje se sinajskom pustinjom 1 i po sat do mesta Nuweiba. Ukrcavanje na brod, plovidba preko Akabskog zaliva i iskrcavanje u luku Akaba. Plovidba traje sat i 30 minuta. Nastavak puta sa autobusom u trajanju od 1 i po sat do Petre. Prilaz gradu ide kroz 1km dugačak kanjon El Siq. Posle šetnje duž kanjona dolazi se do platoa nad kojim dominira Petrin najpoznatiji spomenik Riznica ( El Khazneh), sledi obilazak Riznice. Stari grad se nalazi u kanjonu Araba visokom od 900 do 1200m i u njemu veličanstvene strukture drevnog grada. Pored Riznice ili Trezora blaga uživaćete i u drugim Petrinim spomenicima kao sto su Obelisk grobnica,  Amfiteatar, Kraljevske grobnice, statua Herculesa, Mauzolej Sextus Florentinus, Palata faraonove cerke, Hram Dushara, razne palate, fontane, kapije. Nakon obilaska sledi ručak.U 16 i 30 transfer do Akabe. Povratak u Sharm el Sheikh je oko 23h.

Cena izleta: 320 evra

4.Jerusalim, Sveta Zemlja (autobusom) Veličanstven grad. Izdeljen zidinama na četvrti – hrišćansku, jermensku, muslimansku i jevrejsku. Za Palestince je glavni grad, za Jevreje sedište vlade. Duhovna metropola celog sveta. Sve vere, osim budista, smatraju ga svetim mestom. Ime mu je Grad mira, a to nikad nije bio. Njegovi nemiri su zemljotresi, osvajanja, razaranja. Osvajali su ga krstaši, mameluci, Turci, Britanci. Njegovi neradni dani su petak za muslimane, subota za Jevreje, nedelja za hrišćane.

Jerusalim, zidinama opasani grad, leži u centralnim Judejskim brdima, na rubu zamisljene linije –vododelnice - od koje se vode slivaju u dva razlicita drenažna podrucja, koja celu zemlju deli na istočnu i zapadnu padinu. Zapadna padina je kišovita oblast mediteranske vegetacije, zelenih šuma i razvijene poljoprivrede. Istočna padina je Judejska pustinja, žućkastosivih kamenitih brda i divljih jaruga, s ostrvcima čadora arapskih nomada. Duge, potamnele zidine grada, kule, kamene krovove, crkve, sinagoge i džamije, nadvisuje široka platforma harama, muslimanskog svetilišta. U starini, bilo je to sveto brdo, mesto na kome se sastaju nebo i zemlja, rastaju donji i gornji svet, smenjuju neprijateljske  religije... Danas, na steni muslimanska zlatna Kupola, uz zapadnu stranu stene jevrejski Zid plača, a nedaleko crkva Svetog Groba – mesto Hristovog raspeća, sahranjivanja i vaskrsenja.Jerusalim je magija nastala iz čovekove volje da služi Bogu. Obilazak se započinje posetom Maslinove gore odakle se pruža predivan panoramski pogled na ceo grad. Ulazak u zidine starog grada, šetnja kroz arapski market ulicom Via Doloroso do Crkve svetog groba (grob Isusa Hrista, kamen miropomazanja, Golgota). Nastavak šetnje do Zida plača. Vožnja do Mrtvog mora sa pauzom od jednog sata za kupanje. Ručak je uključen u cenu.

Cena izleta: 220 evra

Izleti na moru

5. Ostrvo Tiran (  jahtom ) -  Mesto  koje ronioci uvek iznova posećuju, jer ono što se ovde može videti neponovljivo je. Izuzetno bogat podvodni svet, a oni koji će po prvi put zaroniti u vode Crvenog mora doživeće šarenilo boja i živog sveta i videti fantastične koralne formacije najbogatijih ekosistema na svetu.Celodnevni izlet. Polazi se oko 8h, dolazak do marine i ukrcavanje na jahtu, krstarenje oko sat i po vremena, ronjenje i snorkling, zatim ponovo plovidba do drugog mesta za ronjenje, ručak na brodu. Povratak u Sharm je oko 16h..Oprema za snorkling je uracunata u cenu izleta. Na izlet poneti peskir.

Cena izleta: 40 evra

Safari izleti

6. Moto safari – Vožnja motorima na 4 točka kroz sinajsku pustinju pred zalazak sunca, odmor pod beduinskom tentom, čaj sa Beduinima i mogućnost jahanja kamila. Na izlet poneti veliku maramu koja se veze oko glave zbog zastite od peska ( maramu mozete kupiti u moto centru ukoliko nemate svoju ).

Cena izleta: 20 evra, za dvoje na jednom motoru 25 evra  

KAIRO

Ne propustite šansu da vidite jedino od sedam  svetskih čuda koje i  danas postoji, veliku Keopsova piramida u Gizi kao i Kefrenovu i Mikerinovu piramidu. Najveća statua iz drevnog Egipta - sfinga. Tu je i razgledanje Egipatskog muzeja u kojem se nalazi Tutankamonovo blago. Poseta tradicionalnoj parfimeriji i fabrici papirusa. Ručak i ulaznice za lokalitete su uključeni u cenu.

Kairo autobusom 110 evra
Kairo avionom 280 evra