NAŠA PREPORUKA ZA IZLETE

 

MAMA MIA PLAŽA – GLOSA – PERIVOLIU

Kada je 2008. godine mjuzikl „Mamma mia“ došao u bioskope, publika je uživala u gledanju zvezda kao što je Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Steltan Skarsgard i Julie Walters. Oni su plesali i pevali najveće hitove grupe ABBA na jednom od najlepših ostrva Grčke, na Skopelosu. Upravo ovaj film Skopelosu je doneo svetsku slavu. Na ovom izletu posetićemo plažu i crkvu posvećenu Svetom Jovanu Krstitelju koja je poslužila kao odličan ambijent za snimanje venčanja u filmu „Mamma mia“  ispraćenog pesmom „I do, I do, I do“ i „The winner takes it all“. Kristalno čista voda, fantastična uvala i pogled na Egejsko more nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Da ovo ostrvo nije poznato samo po mjuziklu, potvđuje i tradicionalno selo Glosa koje svojim uskim isprepletanim uličicama odaje tajne dugo skrivane između kamenih zidova starih više vekova. Prošetaćemo najlepšim delom  Glose i uputiti se ka plaži Perivoliu, gde ćemo provesti drugi deo dana.

SKOPELOS GRAD

U kasnim popodnevnim satima najlepše je posetiti glavni grad ostrva Skopelos. Grad Skopelos ima prepoznatljivu grčku arhitekturu sa uskim ulicama, koje vode visoko u brdo iznad grada sa prelepim panoramskim pogledom na zaliv i ostrvo Alonisos. Grad Skopelos je tipičan mali ostrvski grad sa mnoštvom prodavnica, taverni, barova, marinom i dobrom noćnom zabavom. U samom gradu živi oko 3500 stanovnika. Kuće su tradicionalno bele boje sa cvetnim vrtovima, ukrašenim terasicama, uskim ulicama. Prozori i balkoni moraju da budu od drveta. Ulice Skopelosa vode do dela grada poznatog kao Kastro (Zamak), gde danas možemo videti ostatke građevine iz  340. godine p.n.e. iz perioda vladavine Filipa II Makedonskog. Sa njegovih zidina imaćete prelep pogled na ceo zaliv. Na ovom izletu imaćemo priliku da se upoznamo sa istorijom grada i legendama koje je ovaj grad nesebično čuva od zaborava.

DOBRO DOŠLI NA SKOPELOS

Poštovani gosti,

U ime turističkih agencija Kon Tiki Travel, kao i u svoje ime, želim Vam dobrodošlicu na Skopelos – ostrvo netaknute prirode i predivnih plaža.

Vreme – kad dođete u Grčku, ne zaboravite da ste ušli u drugu vremensku zonu i molim Vas da promenite vreme na svojim  časovnicima (sat vremena unapred). Sve informacije tokom Vašeg boravka na ostrvu Skopelos, sa moje strane dobijate po lokalnom vremenu.

Voda je bakteriološki ispravna. Iako je stanovnici Skopelosa konzumiraju, preporuka agencija je da kupujete flaširanu.

Kupovina – radno vreme prodavnica koje se nalaze u blizini Vašeg smeštaja zavisi od marketa do marketa, i najčešće je dvokratno – tokom dana prodavnice u Grčkoj obično ne rade u vreme ručka.

Lekar – ukoliko Vam je potrebna pomoć lekara, molim da me o tome obavestite. Svakako treba da kontaktirate i Vašu osiguravajuću kuću kako biste aktivirali polisu. Doktor koji je najčešće zadužen za naše putnike na ostrvu Skopelos je dr. Panajotis Stamulis i njegov kontakt telefon je +306932099575.

Telefonski pozivi – ukoliko želite da izbegnete troškove rominga, naša preporuka je da kupite grčku SIM karticu i da je koristite tokom Vašeg boravka u Grčkoj. Prilikom kupovine ove kartice neophodno je da imate kod sebe fotokopiju Vašeg pasoša. Molimo Vas obratite pažnju da li je mobilni telefon koji koristite kodiran ili ne. U slučaju da je kodiran nećete moći da koristite grčku SIM karticu.

Prevoz – na ostrvu postoji javni međugradski prevoz koji saobraća od sela Glosa do grada Skopelos. O redu vožnje možete se informisati na Vama najbližem autobuskom stajalištu.

NEO KLIMA – peščano-šljunkovita plaža koja se prostire duž naselja Neo Klima (Elios). Opremljena je ležaljkama i suncobranima. Blizu plaže nalaze se taverne, kafeterija i parking.

HOVOLO – jedna od skrivenih plaža ostrva Skopelos. Locirana je na zapadnoj strani ostrva pa su zalasci sunca ovde veličanstveni. Ova peščana plaža sa tirkizno čistom vodom od glavnog puta u turističkom mestu Neo Klima udaljena je oko 10 minuta hoda. Plaža Hovolo je divlja i turistički neorganizovana. Nema ležaljki, suncobrana, barova niti taverni.

KASTANI – plaža koja je od turističkog mesta Neo Klima udaljena oko 4 km, a od Panormosa oko 3 km. Od oba turistička mesta do plaže Kastani saobraća lokalni autobus. Ova plaža stekla je međunarodnu reputaciju zahvaljujući filmu „Mamma mia“ i od tada postaje posebna turistička atrakcija. Mnogi ovu plažu smatraju najlepšom na čitavom ostrvu. Plaža je peščana sa delovima koji prelaze u sitan šljunak, a karakteriše je i čisto more tirkizne boje. Na plaži postoje suncobrani i ležaljke, plažni bar i parking. Plaža Kastani okružena je borovom šumom, što joj daje posebnu draž. Miris borove šume i mora uz zvuke hitova grupe ABBA učiniće da Vaš doživljaj ove plaže bude nezaboravan.

MILIA – duga pretežno šljunkovita plaža sa kristalno čistom vodom, od plaže Kastani udaljena je jednu autobusku stanicu. Od turističkog mesta Neo Klima udaljena je oko 4 km u pravcu grada Skopelosa. Na ovoj plaži pronaći ćete dva plažna bara sa suncobranima i ležaljkama. Ovde ćete uživati u predivnom plavetnilu mora i u pogledu na šumovito nenaseljeno ostrvo Dasia, koje se nalazi preko puta plaže Milia.

PANORMOS – zaliv Panormos je najveći zaliv na ostrvu i nalazi se u istoimenom naselju koje je udaljeno oko 7 km od truističkog mesta Neo Klima u pravcu glavnog grada. Posuta sitnim kamenčićima i okružena borovinom ovo je jedna od najpopularnijih plaža za porodicu na ostrvu. Sa leve strane plaže nalazi se  egzotična prirodna brodska marina koja svojim izgledom oduzima dah, dok se sa kraja desne strane prostire deo plaže koji se zove Linarakia i koja privlači najveći broj posetilaca. Duž obale nalaze se taverne i kafići opremljeni ležaljkama i suncobranima.

LIMNONARI – jedan od skrivenih dragulja ostrva Skopelos. Borovi koji grle ovu plažu, smaragdno zelena voda i beli pesak čine ovu plažu kao stvorenu za uživanje. Plaža je organizovana, ima plažni bar i dve taverne, kao i mogućnost uživanja u vodenim sportovima. Do ove plaže naša preporuka je doći sopstvenim prevozom, odnosno iznajmljenim automobilom ili skuterom, jer se autobusko stajalište nalazi na oko 2 km od plaže.

VELANIO  – do ove plaže možete stići tako što preko rta Stafilos vodi utabana pešačka staza. Iako se nalazi pored plaže Stafilos, plaža Velanio nudi potpuno drugačiji doživljaj. Jedina je zvanično nudistička plaža na Skopelosu. Stena koja se uzdiže iznad same plaže doprinosi da je pesak tamno crvene boje i samim tim je čini jedinstvenom na ostrvu. Plaža je uređena suncobranima i ležaljkama.

STAFILOS smatra se jednom od najpopularnijih plaža na ostrvu Skopelos i to najviše zbog blizine glavnog grada. Nalazi se na odličnoj lokaciji ispod brda Paluki koje je obraslo borovom šumom. Ova plaža dobila je ime po legendarnom princu Stafilosu koji je došao na ostrvo Skopelos zajedno sa svojim bratom Peparitosom. Njih dvojica se smatraju prvim doseljenicima na ostrvo Skopelos. Na ovoj peščanoj plaži nalazi se plažni mobilijer, taverna i plažni bar, ali imajte na umu da od autobuskog stajališta do plaže vodi strma padina dužine oko 500 m.

AGIOS JOANIS – plaža i istoimena crkvica na visokom grebenu na severnoj strani ostrva već su dugo glavna atrakcija ostrva Skopelos, zbog božanstvenog pogleda koji se pruža sa mesta gde se nalazi crkva, kao i zbog poznatog mjuzikla „Mamma mia“ koji je sniman upravo na ovoj lokaciji. Ukoliko nema vetra boravak na ovoj plaži je izuzetno prijatan. Pristup je moguć kolima, a do ove plaže u našoj ponudi postoji i organizovan fakultativni izlet. Put do crkve broji više od 100 stepenika, ali vredno je truda. Nakon uspona i uživanja u veličanstvenom pogledu, preostaje Vam da se osvežite na ovoj šarmantnoj plaži ili da se odmorite u baru koji se nalazi blizu parkinga.

PERIVOLIU – važi za najmirniju plažu na ostrvu i pravi je raj za posetioce koji žele da uživaju u moru i suncu bez buke i galame. Nalazi se na severoistočnoj strani ostrva i do ove plaže možete doći samo ako iznajmite automobil ili skuter. Od glavnog puta do plaže vode uklesane stepenice u steni. Na glavnom putu nalazi se bar iz koga se pruža prekrasan pogled na Egejsko more.