Na  puta  od Limasola ka Pafosu u moru su vidljive stene koje ''izviru'' iz vode. Afroditine stene delo su prirode, ali je njihovo mitološko objašnjenje mnogo interesantnije. Grčka boginja ljubavi Afrodita, sudeći po legendi ali i po platnu čuvenog renesansnog slikara Botičelija, rodila se iz morske pene baš na ovom mestu. Tu je prvi put i zaplakala, a njene su se suze pretvorile u stene. Legenda kaže da onog ko se ovde okupa, između njenih suza, sreća u ljubavi pratiće čitavog života.


Ovo je samo jedna od priča sa Kipara, ostrva u srcu  Mediterana koga su tokom vekova naseljavali ili osvajali Grci, Rimljani, Asirci, Persijanci, Vizantijci, Krstaši, Venecijanci i Turci. Od 1878. godine postaje britanska kolonija da bi 82 godine kasnije, dakle 1960, Kipar dobio nezavisnost i postao republika.
Kipar je i zemlja turizma. Limasol je i veliki centar sa dugim šetalištem u centru grada pored mora. Obalom levo i desno od centra, kilometrima se niže bezbroj hotela i turističkih naselja. Par kilometara od ovog letovališta nalazi se interesantna krstaška građevina - Kolosi zamak iz XV veka, tj. obnovljeni zamak vitezova reda Svetog Jovana Jerusalimskog.
Larnaka, takođe poznato letovalište, grad je na istočnoj obali Kipra. U centru je peščana gradska plaža Finikudes i istoimeno šetalište. Najčuvenije zdanje u Larnaki je crkva Svetog Lazara. Aja Napa je 37 kilometara severno od Larnake.Liči na uspavano ribarsko selo. Stari manastir Aja Napa i crkva Svetog Ilije pečat su grada...