SPANIJA I PORTUGALIJA 28.12.2022.

Cena aranžmana po osobi u evrima (Plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom Srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate)

NAPOMENA: Jednokrevetne sobe se dobijaju isključivo na upit. Dvokrevetne sobe sa pomoćnim ležajem ne preporučujemo za tri odrasle osobe, jer treći krevet ne odgovara standardnoj veličini.

Jedinstvena cena putovanja obuhvata: Prevoz avionom Beograd-Frankfurt-Madrid i Lisabon-Frankfurt-Beograd, transferi autobusom aerodrom-hotel-aerodrom, smeštaj u standardnim dvokrevetnim sobama u hotelima sa 4* u Madridu, Salamanki i Portu i u hotelu sa 3* u Lisabonu na bazi noćenja sa doručkom (samoposluživanje), razgledanja prema programu, usluge licenciranog vodiča na srpskom jeziku koji ide sa grupom iz Beograda, troškovi organizacije putovanja, avio-takse u trenutku pravljenja putovanja u iznosu od 187,88 evra (EUR 78.00-YQ, EUR 19.00-YR su nerefundabilne, EUR 4.48-LG, EUR 0.98-RF, EUR 17.13-RS, EUR 0.22-RS, EUR 9.95-DE, EUR 22.37-RA, EUR 2.00-J9, EUR 5.07-PT, EUR 12.13-YP, EUR 16.55-CH su refundabilne). Konačan iznos avio-taksi podložan je promeni i utvrđuje se prilikom izdavanja avionske karte, najkasnije 48 sati pre započinjanja putovanja.

U cenu putovanja nije uračunato: fakultativni izleti (prijave i uplate u agenciji), napojnica za vozača na turi (10€ po putniku, plaća se na destinaciji), gradska boravišna taksa u Portu i Lisabonu koja se plaća na recepciji hotela u iznosu od 2 evra po osobi po noći (ukupno 10 evra), međunarodno putno zdravstveno osiguranje koje uključuje i lečenje Covida kao i osiguranje od otkaza aranžmana, koje se preporučuje.

SMEŠTAJ:
Madrid – Hotel Novotel Madrid Center 4* ili sličan
Calle de O`Donell 53, Madrid, 28009, Spain, Telephone: +34-912214060,
Website: https://www.novotelmadridcenter.com/?lang=en
Potpuno renoviran Novitel Madrid Center, koji je najveći Novotel hotel na svetu, nalazi se u centru Madrida, na samo 5 minuta šetnje od parka El Retiro i 11 km od aerodroma. Stanica metroa O`Donell se nalazi na 450 metara od hotela. Do raznovrsnih prodavnica, barova, banaka i restorana se pešice stiže za 5 minuta. Besplatan bežični internet dostupan je u celom hotelu.  Sve sobe su moderno uređene i imaju besplatan WiFi, klima-uređaj, mini-bar, TV sa ravnim ekranom od 37 inča, sef, fen za kosu i sopstveno kupatilo sa kadom ili tušem. U hotelskom restoranu Eat Bar se služi jednostavna tradicionalna hrana.

Salamanka – Gran Hotel Corona Sol 4* ili sličan
Calle Victor Garcia De La Concha, Salamanca, 37007, Spain, Telephone:  +34-923281616 
Website: http://www.gran-hotelcoronasol.es/en 
Ovaj šarmantan hotel se nalazi u srcu starog grada Salamanka, gradu koji je bogat kulturom, noćnim životom, restoranima i još mnogo toga. Udaljen je 10 minuta hoda od trga Plaza Mayorb u Salamanki i oko 700 metara od Univerziteta Salamanka. U okolnim ulicama se nalaze razni restorani i tipični tapas barovi. Do najbliže metro stanice ima manje od 50 metara. Sobe su klimatizovane i imaju besplatan bežični internet, TV sa ravnim ekranom sa kablovskim kanalima, sef i fen za kosu. Doručak na bazi švedskog stola  (samoposluživanje) se služi svakog dana u restoranu hotela.

Porto – Hotel Holiday Inn Porto Gaia 4* ili sličan
Rua Diogo Macedo, 220, Vila Nova de Gaia, Porto, 4400-107, Portugal, Telephone: +351-223747500
Website: http://www.ihg.com/holidayinn/hotels/us/en/porto/opopg/hoteldetail
Hotel je smešten u oblasti Vila Nova de Gaia, na 7 minuta vožnje od istorijskog centra Porta.  Najbliža metro stanica se nalazi oko 15 minuta hoda od hotela. Većina Porto podruma i vinskih loža nalazi se u Vila Nova de Gaia, na drugoj strani reke Duro. Porto vino se proizvodi na ovim prostorima već nekoliko vekova. Restoran Friends Kitchen se nalazi u predvorju hotela i nudi domaću i organsku portugalsku kuhinju, kao i regionalna i međunarodna vina. Svaka soba ima TV, dobro osvetljen radni sto i sopstveno kupatilo. Besplatan WiFi je dostupan u celom hotelu. 

Lisabon – Hotel Vip Executive Zurique 3* sli sličan
Rua Ivone Silva, 18, Lisbon, 1050-124, Portugal, Telephone: +351-217814100
Website: http://www.viphotels.com/en/Hoteis/VipExecutive/VipExecutiveZurique/OHotel.aspx
Moderan hotel sa tri zvedice nalazi se su centru Lisabona, na samo100 metara od najbliže metro stanice. Od trga Markiz de Pombala udaljen je dva kilometara. Hotel ima 252 sobe. Sve su klimatizovane sa kupatilom, fenom za kosu, telefonom, TV-om, sefom i mini-barom. Hotel ima sezonski otvoreni bazen, restoran, bar, menjačnicu, salu za konferencije i garažu.

FAKULTATIVNI IZLETI: Minimum za realizaciju izleta je 15 osoba. U slučaju manjeg broja prijavljenih putnika, izlet je moguće realizovati po korigovanoj ceni. Za fakultativne izlete obavezna je rezervacija i uplata u agenciji, prilikom plaćanja aranžmana. Izleti se rezervišu i plaćaju u agenciji u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne Banke Srbije, na dan uplate. Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora, obzirom da su u organizaciji lokalnih partnera.

Sintra, Kabo da Roka, Kaškaiš, Eštoril (celodnevni izlet, oko 9 sati):  U cenu je uključen transfer autobusom u pratnji vodiča i ulaznica za Kraljevsku palatu u Sintri (National Royal Palace). Ručak nije uključen u cenu. Cena izleta: 65 evra
Palmela, Arabida, Azeitao, Sesimbra (celodnevni izlet, oko 9 sati): U cenu je uključen transfer autobusom u pratnji vodiča. Ručak nije uključen u cenu. Cena izleta: 55 evra (poseta vinariji i degustacija vina se dodatno plaća 4 evra po osobi na licu mesta).

VAŽNE NAPOMENE:

Uslov za ulazak državljana Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju biometrijsku putnu ispravu koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma napuštanja EU. Nosiocima biometrijskih pasosa R. Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Državljani drugh zemalja se moraju raspitati u svom Ministarstvu inostranih poslova
Prema trenutnim uslovima za ulazak u Španiju državljani Republike Srbije treba da ispunjavaju jedan od sledećih uslova:
- Negativan PCR test ne stariji od 72 sata pre putovanja
-Negativan  antigenski test ne stariji od 24 sata pre putovanja
-da poseduju potvrdu o kompletnoj vakcinaciji. Priznaju se potvrde izdate od strane nadležnih institucija zemlje porekla, najmanje 14 a najviše 270 dana nakon primljene druge doze. Ukoliko je taj period prošao, da bi potvrda bila validna neophodan je dokaz o primljenoj trećoj dozi. Ovo ne važi za mlađe od 18 godina čije potvrde o vakcinaciji ostaju važeće i nakon isteka 270 dana od datuma kompletne vakcinacije;
Vakcine koje se priznaju su one koje su odobrene od strane Evropske agencije za lekove i Svetske zdravstvene ogranizacije (to jest, sve vakcine koje se daju u Srbiji, osim Sputnik V). Priznaje se takođe i vakcinacija nekom od vakcina koje nisu priznate ukoliko je primljena treća, buster doza jedne od priznatih vakcina, ili;
-da poseduju potvrdu o preležanoj bolesti, izdatu od strane nadležne zdravstvene ustanove najmanje 11 dana nakon prvog pozitivnog testa. Važnost ove potvrde je 180 dana od datuma prvog pozitivnog testa.
-Ukoliko posedujete EU digitalni sertifikat nije potrebno popunjavati formular za dobijanje QR koda, međutim, ukoliko ne poseduju EU sertifikat potrebno je popuniti QR koji možete dobiti popunjavanje odgovarajućeg formulara na stranici www.spth.gob.es Deca do 12 godina starosti mogu da uđu u Španiju bez potvrda i testova.
Trenutni uslovi ulaska u Portugaliju za državljane Srbije: Od 1. Jula 2022. Godine, ukinute su sve epidemiološke mere za ulazak u Portugaliju.

Putnici su u obavezi da  daju tačna imena i prezimena, onako kako je naznačeno u pasošu, prilikom pravljenja rezervacije. U protivnom, svaka kasnija promena podleže dodatnoj naplati od strane avio-kompanija, a troškove snose sami putnici.
Vremena letova su podložna promenama. Putnici će o tačnom vremenu leta biti obavešteni dva dana pre putovanja. Organizator putovanja ne snosi odgovornost u slučaju bilo kakvih promena leta od strane avio-kompanije.
Usled promena cene goriva na tržištu nafte moguće je uvođenje doplate za gorivo, čiji iznos je podložan promeni do početka putovanja i važiće za sve prijavljene putnike.

OPŠTE NAPOMENE:

Za državljane Republike Srbije nije potrebna viza za ovo putovanje, već važeći biometrijski pasoš (važnost pasoša mora biti najmanje 6 meseci po povratku sa putovanja). Putnici koji imaju strani pasoš, u obavezi su da se sami raspitaju o eventualnom viznom režimu. Svi putnici su obavezni da poštuju važeće zakonske carinske propise za iznošenje deviza iz zemlje
Plaćanje i doplate u zemlji u vezi sa ovim putovanjem putnici izmiruju u dinarima po zvaničnom Srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate.
Konačan iznos avionskih taksi podložan je promeni i utvrđuje se prilikom izdavanja avionske karte, najkasnije 48 sati pre započinjanja putovanja
Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza promeni i cenu putovanja, kao i da u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika otkaže putovanje ili ponudi putnicima mogućnost organizovanja individualnog putovanja za navedenu destinaciju, uz promenu cene putovanja. Minimalan broj prijavljenih putnika za realizaciju ovog aranžmana je 20. Krajnji rok za otkazivanje putovanja od strane organizatora putovanja je 20 dana pre puta, po ovom osnovu. Ukoliko je organizator sprečen da izvrši ugovor usled neizbežnih i vanrednih okolnosti, dužan je da bez nepotrebnog odlaganja odmah po saznanju obavesti putnika o raskidu ugovora, a pre otpočinjanja putovanja.
Na letu Lufthansa dozvoljen je jedan prtljag do 23 kg i jedan ručni prtljag maksimalne težine 8 kg. Svi putnici su obavezni da poštuju važeće zakonske carinske propise za iznošenje deviza iz zemlje.
Sadržaj fakultativnih izleta podložan je izmeni ukoliko je to uslovljeno opravdanim razlozima (radovima na saobraćajnicama, lokalitetima, štrajkovima, saobraćajnim kolapsom, promenom radnog vremena i slično).

USLOVI PLAĆANJA:

Cene aranžmana kao i svih drugih doplata su izražene u evrima (osim ako drugačije nije definisano). Plaćanje se vrši isključivo u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom Srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate. Cena je garantovana samo za uplatu kompletnog iznosa. U suprotnom, garantovan je samo iznos akontacije, a ostatak je podložan promeni.

NAČINI PLAĆANJA: 
* gotovinski – avans od najmanje 30% od ukupne cene aranžmana prilikom prijave, a ostatak najkasnije 15 dana pre polaska na put.
* čekovima građana do 6 mesečnih rata. 
* platnim karticama (Master, Visa, American Express, Maestro i Dina).
* kreditnim karticama Intesa banke mogude je pladati do 6 jednakih mesečnih rata.
* kreditnim karticama Komercijalne banke plaćanje do 12 mesečnih rata.
* preko računa. 
* kreditima poslovnih banaka (koje kupac aranžmana na osnovu ugovora o putovanju/predračuna ugovara direktno sa bankom).
* administrativna zabrana (ako poslodavac/firma kupca aranžmana ima potpisan ugovor o administrativnoj zabrani sa BIG BLUE GROUP). 

U skladu sa odredbama Zakona o turizmu Organizator ima garancije putovanja za kategoriju licence A, po polisi br. IM-0012287, počev od 01.10.2022. godine, kod osiguravajuće kuće GLOBOS OSIGURANJE a.d.o. Beograd. Garancija putovanja se aktivira kod GLOBOS OSIGURANJA, pozivom na telefon +381 11 20 20 444, prijavom pisanim putem ili telegramom na adresu GLOBOS OSIGURANJE, Beograd/Novi Beograd, Bulevar Mihajla Pupina br. 165d ili na e-mail: office@globos.rs .
Za realizaciju programa je potrebno minimum 20 putnika. Krajnji rok za prijavu je 10. novembar 2022 ili do popune mesta. Krajnji rok za obaveštavanje putnika u slučaju otkazivanja putovanja od strane BIG BLUE GROUP D.O.O. je 20 dana pre početka putovanja.  BIG BLUE GROUP D.O.O. ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja. Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene kursa n monetarnom tržištu promeni cenu aranžmana.

Uz ovaj program i cenovnik važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije BIG BLUE GROUP D.O.O.

Cenovnik br.5 važi od 14.11.2022.

 

SMESTAJ SPANIJA I PORTUGALIJA-
 
 

SMEŠTAJ:
Madrid – Hotel Novotel Madrid Center 4* ili sličan
Calle de O`Donell 53, Madrid, 28009, Spain, Telephone: +34-912214060,
Website: https://www.novotelmadridcenter.com/?lang=en
Potpuno renoviran Novitel Madrid Center, koji je najveći Novotel hotel na svetu, nalazi se u centru Madrida, na samo 5 minuta šetnje od parka El Retiro i 11 km od aerodroma. Stanica metroa O`Donell se nalazi na 450 metara od hotela. Do raznovrsnih prodavnica, barova, banaka i restorana se pešice stiže za 5 minuta. Besplatan bežični internet dostupan je u celom hotelu. Sve sobe su moderno uređene i imaju besplatan WiFi, klima-uređaj, mini-bar, TV sa ravnim ekranom od 37 inča, sef, fen za kosu i sopstveno kupatilo sa kadom ili tušem. U hotelskom restoranu Eat Bar se služi jednostavna tradicionalna hrana.

Salamanka – Gran Hotel Corona Sol 4* ili sličan
Calle Victor Garcia De La Concha, Salamanca, 37007, Spain, Telephone: +34-923281616
Website: http://www.gran-hotelcoronasol.es/en
Ovaj šarmantan hotel se nalazi u srcu starog grada Salamanka, gradu koji je bogat kulturom, noćnim životom, restoranima i još mnogo toga. Udaljen je 10 minuta hoda od trga Plaza Mayorb u Salamanki i oko 700 metara od Univerziteta Salamanka. U okolnim ulicama se nalaze razni restorani i tipični tapas barovi. Do najbliže metro stanice ima manje od 50 metara. Sobe su klimatizovane i imaju besplatan bežični internet, TV sa ravnim ekranom sa kablovskim kanalima, sef i fen za kosu. Doručak na bazi švedskog stola (samoposluživanje) se služi svakog dana u restoranu hotela.

Porto – Hotel Holiday Inn Porto Gaia 4* ili sličan
Rua Diogo Macedo, 220, Vila Nova de Gaia, Porto, 4400-107, Portugal, Telephone: +351-223747500
Website: http://www.ihg.com/holidayinn/hotels/us/en/porto/opopg/hoteldetail
Hotel je smešten u oblasti Vila Nova de Gaia, na 7 minuta vožnje od istorijskog centra Porta. Najbliža metro stanica se nalazi oko 15 minuta hoda od hotela. Većina Porto podruma i vinskih loža nalazi se u Vila Nova de Gaia, na drugoj strani reke Duro. Porto vino se proizvodi na ovim prostorima već nekoliko vekova. Restoran Friends Kitchen se nalazi u predvorju hotela i nudi domaću i organsku portugalsku kuhinju, kao i regionalna i međunarodna vina. Svaka soba ima TV, dobro osvetljen radni sto i sopstveno kupatilo. Besplatan WiFi je dostupan u celom hotelu.

Lisabon – Hotel Vip Executive Zurique 3* sli sličan
Rua Ivone Silva, 18, Lisbon, 1050-124, Portugal, Telephone: +351-217814100
Website: http://www.viphotels.com/en/Hoteis/VipExecutive/VipExecutiveZurique/OHotel.aspx
Moderan hotel sa tri zvedice nalazi se su centru Lisabona, na samo100 metara od najbliže metro stanice. Od trga Markiz de Pombala udaljen je dva kilometara. Hotel ima 252 sobe. Sve su klimatizovane sa kupatilom, fenom za kosu, telefonom, TV-om, sefom i mini-barom. Hotel ima sezonski otvoreni bazen, restoran, bar, menjačnicu, salu za konferencije i garažu. 


 
 
 

SMEŠTAJ:
Madrid – Hotel Novotel Madrid Center 4* ili sličan
Calle de O`Donell 53, Madrid, 28009, Spain, Telephone: +34-912214060,
Website: https://www.novotelmadridcenter.com/?lang=en
Potpuno renoviran Novitel Madrid Center, koji je najveći Novotel hotel na svetu, nalazi se u centru Madrida, na samo 5 minuta šetnje od parka El Retiro i 11 km od aerodroma. Stanica metroa O`Donell se nalazi na 450 metara od hotela. Do raznovrsnih prodavnica, barova, banaka i restorana se pešice stiže za 5 minuta. Besplatan bežični internet dostupan je u celom hotelu. Sve sobe su moderno uređene i imaju besplatan WiFi, klima-uređaj, mini-bar, TV sa ravnim ekranom od 37 inča, sef, fen za kosu i sopstveno kupatilo sa kadom ili tušem. U hotelskom restoranu Eat Bar se služi jednostavna tradicionalna hrana.

Salamanka – Gran Hotel Corona Sol 4* ili sličan
Calle Victor Garcia De La Concha, Salamanca, 37007, Spain, Telephone: +34-923281616
Website: http://www.gran-hotelcoronasol.es/en
Ovaj šarmantan hotel se nalazi u srcu starog grada Salamanka, gradu koji je bogat kulturom, noćnim životom, restoranima i još mnogo toga. Udaljen je 10 minuta hoda od trga Plaza Mayorb u Salamanki i oko 700 metara od Univerziteta Salamanka. U okolnim ulicama se nalaze razni restorani i tipični tapas barovi. Do najbliže metro stanice ima manje od 50 metara. Sobe su klimatizovane i imaju besplatan bežični internet, TV sa ravnim ekranom sa kablovskim kanalima, sef i fen za kosu. Doručak na bazi švedskog stola (samoposluživanje) se služi svakog dana u restoranu hotela.

Porto – Hotel Holiday Inn Porto Gaia 4* ili sličan
Rua Diogo Macedo, 220, Vila Nova de Gaia, Porto, 4400-107, Portugal, Telephone: +351-223747500
Website: http://www.ihg.com/holidayinn/hotels/us/en/porto/opopg/hoteldetail
Hotel je smešten u oblasti Vila Nova de Gaia, na 7 minuta vožnje od istorijskog centra Porta. Najbliža metro stanica se nalazi oko 15 minuta hoda od hotela. Većina Porto podruma i vinskih loža nalazi se u Vila Nova de Gaia, na drugoj strani reke Duro. Porto vino se proizvodi na ovim prostorima već nekoliko vekova. Restoran Friends Kitchen se nalazi u predvorju hotela i nudi domaću i organsku portugalsku kuhinju, kao i regionalna i međunarodna vina. Svaka soba ima TV, dobro osvetljen radni sto i sopstveno kupatilo. Besplatan WiFi je dostupan u celom hotelu.

Lisabon – Hotel Vip Executive Zurique 3* sli sličan
Rua Ivone Silva, 18, Lisbon, 1050-124, Portugal, Telephone: +351-217814100
Website: http://www.viphotels.com/en/Hoteis/VipExecutive/VipExecutiveZurique/OHotel.aspx
Moderan hotel sa tri zvedice nalazi se su centru Lisabona, na samo100 metara od najbliže metro stanice. Od trga Markiz de Pombala udaljen je dva kilometara. Hotel ima 252 sobe. Sve su klimatizovane sa kupatilom, fenom za kosu, telefonom, TV-om, sefom i mini-barom. Hotel ima sezonski otvoreni bazen, restoran, bar, menjačnicu, salu za konferencije i garažu. 


 

Španija i Portugalija
MADRID – SALAMANKA – PORTO – LISABON

Polazak: 28. decembar 2022. / Povratak: 05. januar 2023.
9 dana (8 noćenja) – avionom i autobusom

VERZIJA PROGRAMA PUTOVANJA U PDF-u


Portugalija i Španija zauzimaju najveći deo Iberijskog poluostrva i kao zemlje koje su bile keltske, grčke, rimske, gotske, arapske i na kraju hrišćanske uspele su da iskoriste uticaje raznih kultura i tradicija i tako stvore veliku i značajnu kulturu. Bogata istorija, značajni spomenici kulture i sačuvani srednjovekovni gradovi koji pripadaju svetskoj kulturnoj baštini, tradicija, specifičnosti i kontrasti čine najznačajnija obeležja Iberijskog poluostva. Španska pokrajina Kastilja i Leon, predstavlja dušu Španije. Neki od najlepših gradova (Avila i Salamanka) nalaze se u ovoj pokrajini, uzdižući se iz usamljenih polja centralne Španije. Najstarija i najlepša regija starog sveta, dolina reke Duro (zlatna reka), koja se proteže severno od Salamanke (provincija Kastilja i Leon) i duž granice sa Portugalijom, sve do Porta, uvrštena je na  Uneskovu listu svetske baštine. Osim po značajnoj kulturnoj baštini i prelepom krajoliku, ova regija je poslednjih godina postala popularna vinska ruta. Dolina reke Duro je jedna od tri najstarije definisane vinske regije na svetu i kolevka vina Porto( prilično jako, desertno  i slatkasto vino). Neodoljivost Portugalije ogleda se u njenom staromodnom šarmu, elegantnim gradićima, bogato ukrašenim palatama, uspavanim selima.  

Dan 1
BEOGRAD
(28.12.2022.) BEOGRAD – FRANKFURT – MADRID Sastanak putnika na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" ispred šaltera Big Blue u u 11:00 časova. Poletanje za Frankfurt u 13:30 (Let LH1407). Sletanje u Frankfurt u 15:30 časova. Nastavak putovanja za Madrid u 20:40 časova (Let LH1120). Sletanje u Madrid u 23:15 časova. Transfer do hotela. Smeštaj. Noćenje.
Dan 2
MADRID
(29.12.2022.) MADRID Doručak. Odlazak na poludnevno panoramsko razgledanje grada autobusom: Gran Via (Velika ulica) karakteristična po visokim, oblim i stepenastim soliterima poređanim sa obe strane ulice koje podsećaju na njujorške solitere iz 20-tih godina XX veka, Trg Cibeles, Kružni skver sa fontanom iz XVIII veka; Kapija Alkala (Trijumfalna kapija) nastala za vreme vladavine Burbona u XVIII veku i posvećena kralju Karlu III. Nastavak putovanja ka južnom delu grada, Matadero, Egipatski spomenik Templo de Debod, korida (bez posete), Španski trg na kome se nalazi visoki beli spomenik posvećen Migelu de Servantesu i junacima iz njegovog romana ”Don Kihot’’. Povratk u hotel. Slobodno vreme za individulana razgledanja. Noćenje.
Dan 3
MADRID
(30.12.2022.) MADRID – AVILA – SALAMANKA (oko 200 km) Doručak. Vožnja kroz živopisne predele pokrajine Kastilja i Leon prema gradu Avila. Grad ,,kamena i svetaca“ koji se nalazi na 1100 metara nadmorske visine prepoznatljiv je po dugim zidinama srednjovekovne tvrđave i 90 utvrđenih tornjeva, nastalih u XI veku. Zidine Avile jedne su od najlepših i najbolje očuvanih srednjovekovnih utvrđenja Evrope. Avila je poznata i kao grad triju kultura, grad mistike i duhovnosti čiji je najpoznatiji predstavnik sveta Tereza Avilska, zaštitnica reda Karmelićanki i velika reformatorka katoličke crkve. Obilazak istorijske četvrti grada sa utvrđenom katedralom iz XII veka, gotskim palatama i romaničkim crkvama. Nakon pauze za šetnju i odmor nastavak putovanja prema Salamanki. Po dolasku u Salamanku obilazak jednog od najlepših renesansnih gradova Evrope i grada sa najstarijim univerzitetom u Španiji (osnovanim 1218. godine). Salamanka je nakon osnivanja Univerziteta svrstavana (posle Bolonje, Oksforda i Pariza) u četvrti vodeći univerzitetski centar, kada doživljava pravi kulturni i arhitektonski procvat. U to vreme dobija i naziv „Zlatni grad“, a razlog je odsjaj koji je stvarao specijalni pesak od koga su izgrađene fasade mnogih građevina. Panoramska i pešačka tura po gradu: Španski trg, „Kuća školjki“ karakteristična po kombinaciji gotske i tipične španske renesansne arhitekture, Univerzitet, stara romanička i nova katedrala. Transfer do hotela. Smeštaj. Noćenje.
Dan 4
PORTO
(31.12.2022.) SALAMANKA – GIMAREŠ – PORTO (oko 420 km) Doručak. Vožnja autobusom prema portugalskoj granici dolinom reke Duro. Kraće, usputne, pauze radi odmora. Nastavak putovanja prema Gimaraešu, kolevki portugalske nacije i prvoj prestonici kraljevstva proglašenog 1143. godine. Šetnja dobro očuvanim srednjovekovnim centrom sa brojnim gotskim palatama, tradicionalnim kućama i trgovima. U mestu je rođen (XII vek) Afonso Enrikes, osnivač portugalskog kraljevstva. Na brdu iznad grada nalazi se njegov zamak sa stražarskom kulom. „Kolevka Portugalije“ spojena je sa još jednom portugalskom kraljevskom dinastijom, porodicom Bragansa. U starom delu grada nalazi se Palata porodice Bragansa iz XV veka. Zbog svojih odlično sačuvanih srednjovekovnih građevina stari grad je upisan na istu svetske kulturne baštine. Obilazak zamka i Palate Vojvode od Braganse. Nakon obilaska kraće slobodno vreme za šetnju.Preporučujemo odlazak do jedne od poslastičarnica na tradicionalne portugalske slatkiše, kolač Melindres–medenjak i Toucinho do ceu–preslatki kolač od badema i limuna. Nastavak putovanja prema Portu. Po dolasku u Porto transfer do hotela. Smeštaj. Individualni doček Nove godine. Noćenje.
Dan 5
LISABON
(01.01.2023.) PORTO – KOIMBRA – BATALJA – LISABON Doručak. Odlazak na panoramsko razgledanje glavnog grada severnog dela zemlje i jednog od najstarijih na Iberijskom poluostrvu, po kome je Portugal dobio ime. Vožnja glavnim gradskim bulevarima, panorama Katedrale iz XII i XIII veka i obližnje 75 metara visoke Klerigoš kule, Trg Umberta Delgada, panorama železničke stanice ''Sao Bento'' sagrađene u stilu francuske renesanse. Panorama Berze podignute na mestu nekadašnjeg manastira posvećenog svetom Francisku. Šetnja Ribeirom, istorijskom četvrti na obali reke Douro, koja se, zahvaljujući živopisnoj arhitekturi, nalazi na listi svetske kulturne baštine. Vožnja do Koimbre, jednog od najstarijih univerzitetskih gradova u Evropi i prestonog grada portugalskih kraljeva ukotvljenog na obalama reke Mondego. Panorama starog i novog grada i šetnja istorijskim centrom. Vožnja do Batalje i kraće razgledanje grada u kojem se nalazi dominkanski manastir iz XIV veka, čuvenom po raskošnom manuelinskom stilu sa karakteristikama prelaza gotske u renesansnu umetnost (pod zaštitom UNESCO kao deo svetske kulturne baštine). Nastavak putovanja za Lisabon. Dolazak i smeštaj u hotelu. Noćenje.
Dan 6
LISABON
(02.01.2023.) LISABON Doručak. Odlazak na poludnevno panoramsko razgledanje grada autobusom: vožnja kroz glavne gradske avenije, panoramsko razgledanje trgova Markiza de Pombala, Rosio i Restauradores. Izlaz na reku Težo u zoni Trga Komersio, dolazak do kvarta Alfame. Nastavak razgledanja pešice. Sledi panorama kule Belem, spomenika Navigatorima i Manastira Svetog Žeronima, remek dela manuelinske arhitekture. Slobodno vreme. Naveče, fakultativni odlazak u restoran na fado veče, gde se može uživati u autentičnoj muzici Portugala (prijave za ovaj izlet na licu mesta). Noćenje.
Dan 7
LISABON
(03.01.2023.) LISABON Doručak. Slobodno vreme za individualna razgledanja ili odlazak na celodnevni fakultativni izlet za Sintru, Kabo da Roka, Kaškaiš i Eštoril. Povratak u hotel. Noćenje. Sintra je elegantni gradić u kome su portugalski kraljevi zbog prijatne klime provodili leta, UNESCO ga je 1995. godine proglasio svetskom kulturnom baštinom. Šetnja gradom i obilazak Kraljevske palate. Vožnja do Kabo da Roka, najzapadnije tačke kontinentalnog dela Evrope. Nastavak puta do Kaškaiša, mesta u kome sve kraljevske porodice imaju letnjikovce i odlazak do Eštorila, letovališta poznatom po čuvenom Kasinu.
Dan 8
LISABON
(04.01.2023.) LISABON Doručak. Slobodno vreme za individualna razgledanja ili odlazak na celodnevni fakultativni izlet za Palmelu, Arabidu, Azeitao, Sesimbru. Povratak u hotel. Noćenje. Polazak na uzbudljiv izlet južnom obalom reke Težo, prelazeći most “25. April” preko reke Težo, obilazak nacionalnog parka Arabida odakle se pruža prelep pogled na planine i okean. Prilika za fotografisanje ovih predella u Palmeli. U sred planina se nalazi tipično selo Azeitao, koje je veoma popularno po svojim dobrim vinima. Poseta jednog od njegovih najpopularnijih u najboljih vinskih imanja – Kuinta da Bacalhoa (poseta vinariji i degustacija vina). Zatim obilazak Sesimbre, tradicionlnog ribarskog sela i neverovatnog primorskog letovališta koji se nalazi u prelepom zalivu Atlantika okružen planinama.
Dan 9
BEOGRAD
(05.01.2023.) LISABON – FRANKFURT – BEOGRAD Doručak. Transfer na aerodrom. Poletanje za Frankfurt u 16:20 časova (let LH1169). Sletanje u Frankfurt u 20:20 časova. Poletanje za Beograd u 21:30 (let LH1410). Sletanje u Beograd u 23:20 časova.